Presedintele PMP, Traian Basescu, a declarat, miercuri, ca decizia Curtii Constitutionale privind alegerile locale era "absolut predictibila", aratand ca alegerile intr-un singur tur nu sunt nici neconstitutionale si nici nedemocratice.

"Nu este neconstitutionala alegerea intr-un singur tur. (...) Sunt argumente pro si contra. Sigur, o democratie solida se intemeiaza pe doua tururi de scrutin (...). Nu este nedemocratic insa si un singur tur pentru ca principiul aici este castigatorul ia totul. Adica, cine are cel mai mare numar de voturi din primul tur este primar si cu asta basta", a spus Traian Basescu, la Romania Tv.

Basescu a mai spus ca parlamentarii PMP sunt cei care au votat impotriva alegerilor intr-un singur tur.

"Partidul meu, care are doar opt parlamentari, a votat impotriva. Au fost cele opt voturi impotriva de la Partidul Miscarea Populara. Penibili sunt liberalii care au fost intr-o buna intelegere cu PSD ca sa treaca alegerile intr-un singur tur, dar se pare ca la ei reactiile sunt intarziate: dupa ce au votat si-au dat seama ce au facut", a sustinut Basescu.

El a adaugat ca PMP si-ar fi dorit alegeri in doua tururi pentru ca ar fi fost avantajat. "Daca ma intrebati pe mine, ne-am fi dorit din cu tot sufletul alegeri in doua tururi. Suntem intr-un partid inca in formare, ne avantaja. Alegerile intr-un singur tur ne dezavantajeaza. In acelasi timp, daca ma intrebati, nu pot sa nu raspund corect ca este constitutional", a mai spus Basescu.

CCR a respins miercuri sesizarea privind unele prevederile din Legea alegerilor locale, printre care si cele care arata ca este ales candidatul ce a intrunit cel mai mare numar de voturi in primul tur de scrutin.