Propunerile Camerei Deputatilor pentru un mandat de judecator la Curtea Constitutionala sunt fostul deputat UDMR Attila Varga si judecatorul Mona-Lisa Neagoe, sustinuta de PNL, au declarat surse din randul deputatilor pentru Mediafax.

Attila VargaFoto: cdep.ro

Comisa juridica va centraliza propunerile, urmand ca ulterior plenul sa decida cui ii va reveni mandatul de judecator la CCR.

  • UPDATE: Surse din Comisia juridica au confirmat pentru HotNews.ro ca cele doua propuneri au fost deja depuse la comisie si vor fi discutate in sedinta de miercuri dimineata.

Attila Varga a fost deputat al UDMR din 1992 pana in 2012. El a obtinut in 2006 titlul de doctor in drept, in cadrul Facultatii de Drept, Universitatea din Bucuresti, cu o lucrare despre "Constitutionalitatea procesului legislativ".

Judecatoarea Mona-Lisa Neagoe, membru CSM, a fost propusa de PNL pentru un post la CCR si in februarie 2015, dar nu a trecut de votul Senatului.

"(Biroul Permanent a luat act de-n.r.) scrisoarea deschisa din partea presedintelui CCR, Augustin Zegrean, referitoare la expirarea mandatului unui judecator la CCR, respectiv a domnului judecator Tudorel Toader. S-a stabilit, in Biroul Permanent, ca termenul de depunere a candidaturii la Comisia juridica sa fie pana la data de 4 mai, urmand sa se ia in dezbatere (candidaturile depuse-n.r.) pe data de 9 mai, in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor", a declarat deputatul PSD Marcel Ciolacu, luni, 18 aprilie, la finalul sedintei conducerii Camerei Deputatilor.

Curtea Constitutionala a trimis o scrisoare si Senatului prin care solicita declansarea procedurii de numire a unui nou judecator, avand in vedere ca mandatul lui Valentin Zoltan Puskas urmeaza sa expire la data de 13 iulie. In carti ca propunere a Camerei superioare este social-democratul Ioan Chelaru.

De asemenea, mandatul presedintelui CCR, Augustin Zegrean, urmeaza sa expire, in locul lui urmand sa fie numit un judecator de catre Presedintie.