Liderul PMP, Traian Basescu, sustine ca sistemul retrograd a triumfat in fata reformelor promovate de Vlad Alexandrescu, iar, dupa revocarea acestuia din functie, "mergem inainte cum stiu brontozaurii culturii", relateaza Mediafax.

Vlad AlexandrescuFoto: Facebook - Vlad Alexandrescu

"Un ministru incearca sa introduca performanta in managementul institutiilor de spectacol si al muzeelor, incearca sa introduca un sistem de protectie a patrimoniului construit, a siturilor istorice si naturale. Sistemul intervine prin figura sa emblematica Ion Caramitru, iar ministrul care voia reforme pleaca din guvern. Rezultatul: nu se schimba nimic, mergem inainte cum stiu brontozaurii culturii. Sistemul retrograd a triumfat", a scris fostul presedinte, la Facebook, intr-o postare in care vorbeste si despre esecul reformelor in educatie si sanatate.

Basescu aminteste ca sistemul retrograd a triumfat si in 2011, cand o lege moderna a educatiei a fost adoptata prin asumarea raspunderii de catre guvern. "Sistemul intervine avand ca lider pe Ecaterina Andronescu si aplica 98 de modificari legii. Rezultatul: abandonul scolar a ajuns la 18 la suta, avem doctori in stiinte fara numar si cu lucrarile plagiate, nicio universitate romaneasca in primele 500, invatamantul superior ramane nerelevant. Sistemul retrograd a triumfat", comenteaza fost sef de stat.

Un alt exemplu evocat este proiectul de lege promovat in 2012, in domeniul sanatatii, proiect care a dus la proteste de strada, avand ca punct culminant demisia Cabinetului Boc. "O noua lege a sanatatii care introducea concurenta si finantarea privata a sistemului de sanatate este ingropata in strada. Sistemul a intervenit avand ca lider pe popularul Raed Arafat. Rezultatul: in fiecare an, mii de oameni care, in mod normal, ar trebui sa fie in viata mor in spitalele romanesti. Sistemul retrograd a triumfat. (...) Oare intelegem, azi, care poate fi viitorul unei natiuni, al unei tari fara educatie, fara sanatate si fara cultura?", conchide Basescu.

Sambata, premierul Dacian Ciolos a anuntat demiterea lui Vlad Alexandrescu, dupa ce in spatiul public a aparut o scrisoare catre GDS in care ministrul Culturii acuza actiuni de intimidare ale unor colegi de Cabinet. Alexandrescu a confirmat scrisoarea, dar a precizat ca nu are nimic de adaugat, si ca documentul in care cerea si o reinnoire a mandatului sau de ministru, nu era destinat publicului. Premierul i-a reprosat ca nu i-a comunicat direct presupusele presiuni la care a fost supus, precizand ca marti va trimite presedintelui revocarea sa si o noua propunere de ministru.