Proiect de lege: Secretarii din primarii raspund exclusiv in fata legii pentru actele prin care s-a incalcat legea dar pe care si-au dat avizul de legalitate; alesii locali, exonerati

de Iulia Rosca     HotNews.ro
Vineri, 29 aprilie 2016, 13:46 Actualitate | Politic


Mai multi deputati PNL au initiat un proiect legislativ de modificare a Legii administratiei publice locale asa incat alesii locale sa raspunda penal exclusiv numai in cazul in care actele pe care le emit nu au avizul de legalitate dat de secretarul institutiei precum si semnaturile functionarilor publici cu atributii in domeniul actului emis. In cazul in care actele de legalitate au fost semnate iar prin acestea se dovedeste ca s-a incalcat legea, cei care vor raspunde, exclusiv, sunt secretarii din primarii si consilii. 

In prezent, textul Art. 128 la care se face referire in proiectul de lege este urmatorul:

"Consilierii locali sau judeteni, dupa caz, primarii, viceprimarii, primarul general al municipiului Bucuresti, primarii si viceprimarii subdiviziunilor administrativ-teritoriale, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene, secretarii unitatilor administrativ-teritoriale si personalul din aparatul de specialitate al primarului, respectiv al consiliului judetean, raspund, dupa caz, contraventional, administrativ, civil sau penal pentru faptele savarsite in exercitarea atributiilor ce le revin, in conditiile legii."

Acesta se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"Consilierii locali sau judeteni, dupa caz, primarii, viceprimarii, primarul general al municipiului Bucuresti, primarii si viceprimarii subdiviziunilor administrativ-teritoriale, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene, secretarii unitatilor administrativ-teritoriale si personalul din aparatul de specialitate al primarului, respectiv al consiliului judetean, raspund exclusiv, dupa caz, contraventional, administrativ, civil sau penal pentru faptele savarsite in exercitarea atributiilor ce le revin, in conditiile legii, daca actele pe care le emit nu au avizul de legalitate dat de secretarul institutiei precum si semnaturile functionarilor publici cu atributii in domeniul actului emis."

De asemenea, se introduce un articol nou 128^1 cu urmatorul cuprins:

"Secretarii unitatilor administrativ-teritoriale si personalul din aparatul de specitalitate al primarului, respectiv al consliului judetean, raspund exclusiv, dupa caz, contraventional, administrativ, civil sau penal pentru faptele savarsite in exercitarea atributiilor ce le revin, in conditiile legii."

"Prin aceasta masura consideram ca s-ar stopa actiunile de intimidare si coruptie ale factorilor politici de decizie din administratia publica locala" se explica in expunerea de motive semnata de initiatorul legii, deputatul PNL Grigore Craciunescu.

Acesta explica faptul ca, potrivit circuitului actelor juridice in cadrul unei unitati administrativ-teritoriale stabilit de lege, documentatia merge la departamentul sau serviciul juridic (daca este cazul) si apoi la "ultima veriga in verificarea legalitatii", care este secretarul institutiei, inainte ca ele sa ajunga la aprobare. 

"Legat de aspectul raspunderii in fata legii a secretarului primariei sau consiliului judetean, precum si a aparatului de specialitate din cele doua unitati administrative, orice document pe care acestia si-a pus (sic!) avizul de legalitate si au semnat, consideram ca este necesar sa se prevada ca acestia raspund exclusiv in cazul in care, printr-un anumit document emis de primarie sau consiliul judetean s-a incalcat legea. Totodata, precizam ca secretarul, respectivul functionar public, care a semnat pentru un document in urma dispozitiei scrise a primarului sau presedintelui consiliului judetean dupa ce si-a exprimat in scris o opinie separata, prin care sa isi prezinta (sic!), motivat, dezacordul/neavizarea de legalitate este absolvit de responsabilitate", se arata in expunerea de motive.

Proiectul a fost depus pe 26 aprilie la Camera Deputatilor si va intra in procesul legislativ. Senatul este camera decizionala.

Initiatorii:

deputati - PNL:    Calimente Mihaita, Ciurariu Florin, Cozmanciuc Corneliu-Mugurel, Craciunescu Grigore, Dobos Anton, Dobrinescu Traian, Dolha Mircea, Dolha Nechita-Stelian, Guran Virgil, Harau Eleonora-Carmen, Lupu Mihai, Motreanu Dan-Stefan, Oltean Ioan, Oros Nechita-Adrian, Palar Ionel, Popa Octavian-Marius, Sapunaru Nini, Surdu Raluca, Surugiu Iulian-Radu, Tamaian Ioan, Teju Sorin, Teodorescu Catalin-Florin, Toader Mircea-Nicu, Zlati Radu
deputati - ALDE:    Coman Gheorghe
deputati - UNPR:    Niculae Aurel
senatori - PNL: Ichim Paul, Luchian Ion, Pasca Liviu Titus, Radulescu Cristian
   


 


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4430 vizualizari

 • +13 (13 voturi)    
  mda (Vineri, 29 aprilie 2016, 13:53)

  SoulSearcher [utilizator]

  era si timpul... adica atatia primari arestati de zici ca toti sunt hoti

  cum adica sa raspunda primarul pentru smecherelile pe care le face...

  lasa sa raspunda paznicul de la poarta, ca n-a fost vigilent la contractele alea pe care le semna primarul cu firmele cumnatului sau a sotiei :)))))
 • +7 (7 voturi)    
  Ce frumos! (Vineri, 29 aprilie 2016, 13:58)

  mitg [utilizator]

  Uite-asa isi trag "alesii locali" o mini imunitate.
  "Contract cu pixuri de 500 lei bucata la o firma de apartament? Secretarul primariei e de vina, nu eu, eu sunt maica Tereza!"
 • +2 (2 voturi)    
  pfff... (Vineri, 29 aprilie 2016, 14:19)

  g01an [utilizator]

  pe de o parte, mi se pare normal ca intr-o democratie ca alesii sa aibe nevoie de specialisti care sa-i poata sfatui in deciziile pe care le iau si sa existe un cadru in care acesti specialisti sa fie raspunzatori atunci cand nu-si fac treaba, pe de alta parte, cine semneaza isi asuma intru totul un proiect, sa fie clar. daca raspunderea cuiva creste, ar trebui sa le creasca si puterea pe care o au efectiv.

  singura solutie logica si la care trebuie constransi sa recurga parlamentarii este decentralizarea responsabilitatilor. evident ca un primar nu poate sa se ocupe de absolut toate treburile dintr-o primarie, problema este ca aceste responsabilitati trebuiesc delegate corespunzator. momentar li se acorda putere, lasandu-le in bratele primarului si acum se trezesc ca sunt prea multe... pai lasa-le altora care au pregatirea necesara si timp suficient pentru a studia problema in amanunt ca sa nu infunde puscarii.
 • +6 (6 voturi)    
  dar nu mai bine (Vineri, 29 aprilie 2016, 14:25)

  DrInOrice [utilizator]

  sta el, "alesul", marele functionar, acasa? si da, sa faca secretarele si portarii treaba, si sa fie arestate ciorile de pe gard apoi
 • +3 (3 voturi)    
  aha! (Vineri, 29 aprilie 2016, 14:42)

  Codruta N [utilizator]

  Iar daca secretarul nu semneaza, il dam afara si punem unul care e mort de foame sau ne e dator! :P
 • +1 (1 vot)    
  PNL? (Vineri, 29 aprilie 2016, 15:01)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Vad nume ca Iona Oltean si Traian Dobrinescu pe lista initiatorilor si imi e clar ce "dedicatie" are acest proiect.
 • +2 (2 voturi)    
  E constitutional? (Vineri, 29 aprilie 2016, 16:22)

  doiburtosi [utilizator]

  O lege prin care semnezi dar nu raspunzi pentru ce-ai semnat?
 • 0 (0 voturi)    
  Se apara (Vineri, 29 aprilie 2016, 19:44)

  Cetateanu [utilizator]

  Se apara javrele PNL/PDListe intre ele ( nu zic aia cu corbii ca aia sunt animale inteligente pe langa ajavrele parlamentare).
  Un exemplu de non combat si ticalosie primar consilieri: sectorul 6 PNL/PDL -Poteras dau terenuri inapoi dupa care schimba PUZu si fac din 4 etaje 14 - misto nu?! Si nimeni nu face nimic. Si este vorba de o zona deja supra-aglomerata in care Manescu & CO au redus spatiul verde cu 50%.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by