Legea privind pensiile alesilor locali va fi dezbatuta marti in plenul Senatului, dupa ce a primit raport de adoptare cu amendamente la Comisia de constitutionalitate, presedintele Comisiei anuntand ca textul este identic cu cel adoptat la comisiile din Camera Deputatilor, scrie Mediafax.

Vicepresedintele social-democrat al Senatului, Ioan Chelaru, a declarat luni, dupa sedinta Biroului Permanent, ca legea care trebuie pusa in acord cu decizia Curtii Constitutionale va intra marti in plen pentru dezbatere si vot, dupa ce Comisia de constitutionalitate a adoptat un raport de admitere.

Comisia a adoptat luni un raport cu amendamente, a anuntat dupa sedinta presedintele Comisiei, senatorul PSD Ovidiu Dontu. Comisia de constitutionalitate a dat aviz pe textul adoptat la comisiile din Camera Deputatilor.

Plenul Camerei nu a avut insa cvorumul necesar pentru adoptarea legii, discutata la comisiile de specialitate.

Potrivit amendamentelor aprobate, legea inta in vigoare la 1 ianuarie 2017, iar banii vor fi alocati de la bugetul local, dar exista si posibilitatea ca Ministerul Dezvltarii sa elaboreze norme, a declarat Ovidiu Dontu.

Pensia de ales local nu se poate cumula cu cea de parlamentar, iar cei care au condamnari cu executare in exercitarea atributiilor de ales local- primar, viceprimar, presedinte de Consiliu judetean si vicepresedinte- nu vor beneficia de aceasta lege. Curtea Constitutionala a admis, la inceputul anului, contestatia Cabinetului Ciolos privind constitutionalitatea legii privind pensiile alesilor locali.

Judecatorii au invocat faptul ca nu este indicata sursa de finantare, dar au aratat si ca actul normativ discrimineaza intre categoriile de alesi locali, simplii consilieri locali si judeteni fiind exceptati de la lege.