Fostul ministru al Culturii Gigel Stirbu il ataca pe premierul Dacian Ciolos, considerand actualul Guvern responsabil pentru respingerea Romaniei de la Eurovision si a "decredibilizarii tarii noastre la nivel european si international". Vicepesedintele PNL sustine ca transformarea crizei interne a situatiei de la TVR "intr-o criza internationala de imagine a Romaniei" este o urmare a "dezinteresului si incapacitatii Prim-ministrului si a Ministrului de Finante de a se implica si a identifica o solutie viabila".

Gigel StirbuFoto: Agerpres

Totodata, Gigel Stirbu considera ca PSD este responsabil pentru actualul blocaj in care se afla TVR, "intrucat s-a incapatanat in decizia de a face o numire politica in fruntea institutiei, conform principiului 'ori faceti ca noi, ori se aleaga praful'".

  •  Redam integral comunicatul de presa transmis de Gigel Stirbu:

"Guvernul tehnocrat condus de Dacian Ciolos trebuie sa gaseasca de urgenta o solutie care sa permita participarea Romaniei la Eurovision

European Broadcasting Union (EBU) - cea mai mare asociatie a televiziunilor publice din lume, care reprezinta interesele a 73 de posturi TV din 56 de tari - a anuntat astazi ca Romania a fost exclusa de la Eurovision din cauza datoriilor de 16 milioane de franci elvetieni, acumulate din ianuarie 2007 pana in prezent. Desi televiziunea publica a achitat taxa de participare curenta pentru editia din 2016, restantele extrem de mari au facut imposibila acceptarea tarii noastre in concurs.

Guvernul Ciolos poarta responsbilitatea enorma atat a respingerii Romaniei de la Eurovision, cat si a decredibilizarii tarii noastre la nivel european si international.

In ultimele saptamani, reprezentantii EBU s-au adresat Guvernului Romaniei si Ministerului de Finante cu rugamintea de a gasi o solutie pentru a achita macar 10 milioane de franci elvetieni din restanta acumulata. Purtatorul de cuvant al Guvernului ne linistea acum cateva zile spunand ca se va gasi o solutie. Iata ca Guvernul nu a fost capabil sa o gaseasca.

In aceste conditii, solicitam Guvernului Ciolos sa se implice si sa gaseasca de urgenta o solutie care sa permita participarea Romaniei la Eurovision. Noi intelegem grija Guvenului pentru balanta financiara, insa a fi tehnocrat nu inseamna sa nesocotesti interesele si imaginea Romaniei in lume si nici sa desconsideri dreptul romanilor de a avea acces la programele televiziunii publice pe care acestia o sustin din banii lor.

Criza interna a situatiei de la TVR a degenerat intr-o criza internationala de imagine a Romaniei datorita deinteresului si incapacitatii Prim-ministrului si a Ministrului de Finante de a se implica si a identifica o solutie viabila pentru redresarea postului public de televiziune. In acelasi timp, PSD poarta responsabilitatea actualului blocaj in care se afla TVR, intrucat s-a incapatanat in decizia de a face o numire politica in fruntea institutiei, conform principiului "ori faceti ca noi, ori se aleaga praful".

Atragem atentia Guvernului ca Romania nu este o societate comerciala care poate fi gestionata doar pe baza de cifre, in termeni de profit si pierdere. Romania are suflet, are oameni care muncesc si au aspiratii, oameni care cred in tara lor si se mandresc ca sunt romani, oameni care resimt in plan personal problemele tarii lor. Acesti oameni au iesit in strada si au oferit increderea lor unui guvern tehnocrat de la care asteapta un raspuns pe masura.

Gigel Stirbu,

Vicepresedinte PNL,

Presedinte Comisia pentru cultura, arte si mijloace de informare in masa din Camera Deputatilor"