​15 mai este data in jurul careia Guvernul isi propune sa puna in dezbatere publica un nou proiect de ordonanta de urgenta privind salarizarea bugetarilor, dezbatere care va dura in jur de doua saptamani, a anuntat vineri noul ministru al Muncii, Dragos Pislaru, dupa reuniunea Consiliului National Tripartit (Guvern, sindicate, patronate) care a avut loc la Palatul Victoria. "In aceasta abordare noua pe care am propus-o parterenilor sociali a fost sa ne concentram pe salariile de baza si nu pe sporuri si indemnizatii", a precizat ministrul Muncii. La randul sau, purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a explicat ca "Nu exista in acest moment un text de OUG pe care sa il fi propus cuiva, sa il fi aratat cuiva", dar si ca "Daca nemultumirile fata de acest proiect vor fi mai mari decat beneficiile, nu vom merge cu acest proiect mai departe".

Dragos PislaruFoto: Agerpres

Cele mai importante declaratii ale ministrului Muncii, Dragos Pislaru:

Am avut inainte de Consiliul National Tripartit intalniri cu partenerii sociali si am pus in discutie o resetare a dialogului social in Romania.

Aceasta abordare noua pe care am propus-o partenerilor sociali a fost sa ne concentram pe salariile de baza si nu pe sporuri si indemnizatii.

Aceasta Ordonanta recunoaste limita, capacitatea fiscal-bugetara pe care o avem, si incearca sa rezove ce avem la dispozitie in perioada urmatoare.

Este un proces dupa care nu toata lumea poate sa fie multumita.

Avem optiunea sa concentram resursele acolo unde este cel mai mult nevoie de ei.

Suma pe care o avem nu poate elimina toate nedreptatile.

Nu este vorba numai de cei de la baza, cum s-a vehiculat deja - doar de categorii cu studii medii. E vorba si de intrarea in sistem - cei cu studii superioare.

Cei care nu vor putea sa fie direct tintiti prin ordonanta vor avea o perspectiva in acel proiect de lege care rezolva inechitatile din sistem.

Putem cu totii sa fim frustrati ca nu vom avea si noi, din august sau septembrie, mariri de salarii.

Nu putem sa cerem performanta daca nu motivam oamenii. Vrem sa rezolvam inechitatile progresiv.

Daca profesorii vor incepe sa spuna ca sunt mai importanti decat doctorii, doctorii mai importanti decat magistratii, magistratii mai importanti decat cei din administratia publica, nu vom ajunge nicaieri.

Ne uitam intai la cei care abia isi pot duce existenta.

Guvernul nu poate impune si nu vrea sa impuna nimic nimanui. Guvernul incearca sa vina cu solutii in dialog cu partenerii sociali.

15 mai este data in jurul careia vrem sa scoatem in dezbatere publica un nou proiect. Pe 15 mai vom avea un proces care va fi incheiat. Dezbaterea publica inseamna ca vom primi opinii mai largi.

Am propus doua saptamani pentru dezbatere publica - de pe 15 pe 30 mai.

In Consiliul National Tripartit s-a supus la vot aceasta chestiune legata de acceptarea de principiu a lucrurilor care au fost prezentat.

Noi discutam de conceptie: incepand cu 1.250 de lei, vom lua de la baza in sus, vom ridica printr-o metoda pe care urmeaza sa o stabilim impreuna cu partenerii sociali si vom ridica pana acolo unde ne permitem.

Acesta este principiul.

Discutam de 500-600 de numere - salarii pe diverse incadrari - care trebuie verificate cu grija. Nu o sa scape vreo cifra de aici care sa nu fie validata in acest demers.