Liderii PNL, Alina Gorghiu si Vasile Blaga, acuza adversarii politici ca duc o campanie "lipsita de onestitate si de respect pentru adevar" si "inventeaza teme false, precum pretinsa sensibilitate a unor candidati PNL pentru o linie politica marginala si irelevanta in societatea romaneasca, extremismul de dreapta", o referire la acuzatiile de simpatii legionare ale lui Marian Munteanu.

Alina Gorghiu si Vasile BlagaFoto: Agerpres

Intr-o scrisoare adresata membrilor si simpatizantilor liberali, dar in care nu este mentionat numele lui Marian Munteanu, candidatul partidului la primaria Bucuresti, cei doi co-presedinti precizeaza, "din dorinta de a curma acum odata pentru totdeauna toate aceste calomnii", faptul ca "PNL nu a fost, nu este si nu va fi un partid care sa aiba o ezitare cat de mica in ceea ce priveste sustinerea principiilor fundamentale ale societatii libere si democratice".

Iata mai jos scrisoarea co-presedintilor PNL:

"Iata ca odata cu apropierea zilei de vot pentru alegerile locale,competitorii nostri politici constata, prin intermediul sondajelor de opinie si prin discutiile directe cu cetatenii, faptul ca proiectul politic al PNL capata un suport tot mai mare din partea romanilor.

Ca urmare a muncii politice depuse de membrii PNL in ultimele luni, a procesului credibil de selectare a unor candidati care aduc un suflu nou in politica romaneasca, a impactului in opinia publica a Decalogului liberal (document imitat de alte partide fara niciun succes!), a gestionarii cu succes a procesului de fuziune, increderea opiniei publice in PNL si in candidatii propusi de PNL este in crestere.

In timp ce toate celelalte partide politice, fara exceptie, sunt tot mai departe de a transmite un mesaj clar de profesionalism si de desprindere de practicile nefaste ale coruptiei, proiectul politic al PNL a capatat claritate si coerenta. Asa cum se stie, suntem singurul partid care a depus un efort neintrerupt de mai multi ani, fara ezitari, in ceea ce priveste intarirea sistemului legal de lupta impotriva coruptiei, consolidarea institutiilor judiciare si protejarea statului de drept si a domniei legii.

Pe de alta parte, se poate usor vedea faptul ca adversarii politici ezita in a-si curata propriile partide de toti cei asupra carora planeaza suspiciuni de coruptie si nu pun umarul la atat de necesarul efort de innoire a clasei politice romanesti.

Acesta este fondul pe care adversarii politici duc o campanie electorala lipsita de onestitate si de respect pentru adevar. Ei pur si simplu inventeaza teme false, precum pretinsa sensibilitate a unor candidati PNL pentru o linie politica marginala si irelevanta in societatea romaneasca, extremismul de dreapta.

Din dorinta de a curma acum odata pentru totdeauna toate aceste calomnii reafirmam faptul ca PNL nu a fost, nu este si nu va fi un partid care sa aiba o ezitare cat de mica in ceea ce priveste sustinerea principiilor fundamentale ale societatii libere si democratice.

Nu a existat niciun moment in ultimii 26 de ani in care PNL sa fi dat un credit extremismului, sovinismului, antisemitismului ori xenofobiei. Din contra, PNL a condamnat fara ezitare tot ceea ce in istoria Romaniei a insemnat un fel de a face politica si de a guverna alimentat din ura, extremism si apologia crimei, de la Holocaust si pana la regimul totalitar comunist.

Ca partid istoric si liberal, in toti acesti ani, valorile pe baza carora am construit demersul nostru politic au fost mereu dialogul, toleranta, respectul pentru valorile celorlalti si pentru democratie.

Acest lucru este adanc implantat in genele partidului nostru liberal si acest punct de vedere este impartasit de toti membrii PNL, fara exceptie, de la cel mai varstnic membru, dl Mircea Ionescu - Quintus si pana la cei mai tineri si mai noi colegi ai nostri.

Solicitam tuturor sa nu ignore faptul ca PNL, tocmai datorita valorilor pe care le-a promovat mereu, are cea mai lunga experienta in ceea ce priveste suferintele la care a fost supus de reprezentanti fanatizati ai extremismului de dreapta si, deopotriva, ai extremismului de stanga in anii tulburi de la jumatatea sec. XX. Lideri istorici de anvergura ai PNL au cazut deopotriva aparand democratia de loviturile extremei drepte in perioada interbelica si de avansul regimului comunist cativa ani mai tarziu.

Incepand cu luna ianuarie 1990 PNL a fost mereu sustinatorul valorilor societatii democratice, al aducerii Romaniei la locul sau de drept in Europa pentru integrarea in UE si in NATO.

In putine zile se va finaliza procesul de depunere a candidaturilor pentru alegerile locale. Pentru PNL si pentru celelalte partide urmeaza campania electorala. In acest moment, mesajul nostru, al conducerii PNL catre toti membrii si catre toti simpatizantii partidului nostru este unul singur: si de aceasta data, ca si la fiecare rand de alegeri care a trecut din 1990 si pana acum PNL, prin candidatii sai si prin membrii sai, va sustine deopotriva democratia, statul de drept, profesionalizarea clasei politice, combaterea coruptiei, dialogul pasnic, toleranta si, mai presus de toate, respectul pentru valoarea si pentru unicitatea fiecarui om".