Comisia de agricultura a votat marti modificarile legislative care se refera la comercializarea alimentelor, astfel incat hipermarketurile si supermarketurile vor fi obligate sa puna pe rafturi produse din "lantul scurt de aprovizionare", adica locale si regionale, in proportie de 51%. Este vorba despre carne proaspata, legume si fructe proaspete, lactate, oua si miere.

Fiscul vrea sa stie tot despre plata cu cardulFoto: Flickr

Ce inseamna, potrivit proiectului legii, lantul scurt de aprovizionare: "lant de aprovizionare care implica un numar limitat de operatori economici angajati in activitati de cooperare si de dezvoltare economica la nivel local si regional, precum si relatii stranse intre producatori si comercianti."

In cazul in care nu respecta prevederile, magazinele risca amenzi de 100.000 pana la 150.000 lei sau chiar suspendarea activitatii pe o perioada de pana la sase luni.

"Proiectul de lege prevede amenzi pentru cei care nu respecta alte prevederi importante din lege, precum aceea ca nu ai voie sa mai faci facturi in plus la producatori, nu ai voie sa impui un pret minim pe piata, cum s-a intamplat pana acum. Sunt amendati cu sume intre 100.000 - 150.000 de lei si in caz de abateri repetate se poate merge pana la inchiderea magazinului", a precizat presedintele Comisiei pentru agricultura, Nici Sapunaru.

Legea vizeaza supermarketuri cu cifra de afaceri mai mica de 2 milioane euro.

Unul dintre proiectele modificate in comisia de agricultura, pe aceasta tema, prevedea si inchiderea supermarketurile in weekend, insa in comisie s-a renuntat la acest articol. "Nu inchidem supermarketurile in weekend", a insistat Sapunaru.

Guvernul urmeaza insa sa stabileasca prin hotarare de guvern situatiile speciale in care nu se poate respecta procentul de 51%, de exemplu in lunile de iarna cand nu exista legume si fructe proaspete sau in cazul unei situatii exceptionale in care nu se poate gasi suficienta carne proaspata.

"Putem sa functionam pe acest lant scurt, dar nu poti sa gandesti intr-o lege toate variabilele care pot aparea si atunci lasam la libertatea Guvernului sa stabileasca procentele, sa stabileasca normele de aplicare pentru acest articol privind aprovizionarea pe lantul scurt", a mentionat Sapunaru.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a spus marti ca sustine proiectul de lege privind comercializarea produselor alimentare, in conditiile in care acesta incurajeaza prezenta produselor romanesti in magazine.

"Sustinem aceasta lege, este foarte important sa incurajam prezenta produselor romanesti in magazine. Acum, sigur, ca e 51- 52 -50 - 49%, e o chestiune de nuanta. Foarte important este sa incurajam producatorii nostri, sa se regaseasca cat mai mult in hipermarketuri. Este important ca acest act legislativ sa nu creeze tensiuni, ci sa reglementeze lucrurile in sistem, iar consumatorul si producatorul sa nu fie afectati", a spus Irimescu la Comisia pentru agricultura a Camerei Deputatilor, potrivit Agerpres.

El a adaugat ca in perioada de criza producatorul este cel mai afectat iar acest lucru se vede inca pe piata laptelui, unde criza persista, iar in acest context considera ca initiativa legislativa este bine-venita.

Proiectul urmeaza sa fie votat in plenul Camerei Deputatilor, care este decizionala. Cel mai devreme, acest vot ar putea fi dat martea viitoare.