Senatoarea PNL, Norica Nicolai, are sanse mari sa ajunga ministru al Justitiei. Este sustinuta de mai toti vicepresedintii, ultimul pe lista fiind Bogdan Olteanu, care a declarat ca o va propune luni la Biroul Politic. In caz ca premierul se va opune in continuare, liderii partidului intentioneaza sa ceara o remaniere guvernamentala mai larga.

" Daca partidul imi va propune, iau in considerare sa accept portofoliul Justitiei", a declarat Norica Nicolai. Surse din partid afirma ca in aceasta dupa-amiaza va avea loc o intilnire restrinsa intre Norica Nicolai si citiva dintre cei care o sustin pentru functia de ministru al Justitiei, pentru a se pune la punct o strategie pentru sedinta de luni a Biroului Politic. Printre sustinatorii sai se numara nume grele din partid, cum ar fi vicepresedintii Crin Antonescu, Ludovic Orban, si Puiu Hasotti, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, dar si un numar important de parlamentari, in special din rindul senatorilor.

Bogdan Olteanu a declarat ca " la ora actuala o am in cap pe Norica Nicolai", iar Crin Antonescu a sustinut intr-un interviu acordat HotNews.ro. ca " este de departe cea mai buna alegere pe care o are PNL in acest moment". La fel crede si Puiu Hasotti: "e alegerea cea mai bună din cel puţin două motive: e un jurist foarte bun şi e om politic. Cred că ministrul trebuie să fie o persoană politică".

In schimb, premierul este mai mult decit reticent. Calin Popescu Tariceanu are motive pentru a fi rezervat. In primul rind, Nicolai face parte dintr-o asa zisa grupare dizidenta, care a cerut in repetate rinduri inlaturarea lui Chiuariu de la Justitie si a pledat pentru revocarea ministrului Adrian Cioroianu si chiar a lui Paul Pacuraru. In al doilea rind, premierul crede ca presedintele Traian Basescu ar putea ridica obiectii la aceasta nominalizare.

Premierul ar prefera o persoana din societatea civila, numele vehiculate fiind cele ale lui Victor Alistar, presedintele Tranparency International, si al lui Cristian Pirvulescu, fostul sef la Pro Demcoratia, dar in partid se insista pentru cineva din interiorul PNL. Crin Antonescu afirma ca o persoana din societatea civila era " mult mai nimerita la momentul constituirii cabinetului Tariceanu II", decit acum. Un alt nume care se afla in discutie este cel al lui Gheorghe Mocuta, secretar de stat in Ministerul Justitie, procurorul care a deschis dosarul" Flota".

Norica Nicolai s-a aflat de multe ori in carti pentru acest post, pe care l-a dorit cu ardoare, dar de fiecare data a pierdut partida, ultima oara in favoarea lui Tudor Chiuariu. Intrebata de jurnalisti daca crede ca Traian Basescu i-ar putea face probleme la investitura, Nicolai a raspuns nu si ca " razboiul din Justitie trebuie oprit, pentru ca daca acesta continua poate aduce atingere statului de drept".

Senatoarea liberala s-a facut remarcata in contextul scandalului "nepoata", atunci cind o nepoata a sa, angajata a Senatului, a votat ilegal in plen, incidentul raminind insa fara urmari. Nicolai a intrat in colimatorul presei cu ocazia unor voturi alaturi de PSD la diferite legi, cum ar fi cea prin care militarii au capatat dreptul de a-si cumpara locuintele de serviciu sau ordonanta CNSAS, unde datorita votului ei liderii PCR au fost scosi de sub incidenta legii, motiv pentru care a fost ataca chiar de colegul ei de partid, Marius Oprea.