Monica Ghiurco, propusa de Consiliul de Administratie al TVR pentru postul de presedinte-director general al Televiziunii publice, este audiata luni dupa-amiaza in Comisiile de Cultura, inainte ca plenul sa voteze candidatura sa. Ea a spus intre altele, la Comisii, ca ar rezuma planul ei pentru TVR astfel: "nu insolventa, nu concedieri, ci dezvoltare si promovare a produselor proprii

Monica GhiurcoFoto: tvr.ro

n. u insolventa, nu concedieri, ci dezvoltare si promovare a produselor proprii. - See more at: http://stiri.tvr.ro/monica-ghiurco--candidat-la-functia-de-pdg-al-tvr--va-propun-sa-protejam-si-institutia-si-salariatii--editie-speciala-pe-tvr2_72970.html#sthash.TR8XGZb0.dpuararf

", conform TVR.ro. Pe de alta parte, parlamentarii PSD ar putea sa respinga in plenul reunit, prin vot, numirea Monicai Ghiurco pentru functia de presedinte-director general al TVR, a anuntat luni presedintele PSD Liviu Dragnea.

UPDATE 15:30 Comisiile de Cultura ale Parlamentului au dat, luni, aviz negativ candidatului Monica Ghiurco la sefia TVR, cu 18 voturi "pentru" si 19 "impotriva, anunta TVR.

"Am inteles ca exista rezerve serioase pentru ca am inteles ca este in proces chiar cu TVR si toti colegii au spus ca nu au cum sa o voteze. Este foarte posibil ca senatorii si deputatii PSD sa voteze impotriva" a declarat Dragnea.

  • Liderul PSD s-a referit la faptul ca Monica Ghiurco a dat in judecata TVR in cadrul valului de procese prin care angajati ai institutiei incearca sa obtina indexarea salariilor. Ea a precizat, recent, pentru Paginademedia.ro ca nu intentioneaza sa execute institutia.

Ghiurco, care este candidatul desemnat de salariatii TVR si a fost desemnata de colegii din Consiliul de Administratie pentru aceasta functie, este audiata la aceasta ora in comisiile de cultura si media din Camera Deputatilor si Senat.

Urmeaza ca plenul reunit al celor doua camere sa dea un vot la ora 18.00.

  • Parlamentul incearca, de cateva saptamani, sa desemneze un nou presedinte-director general la Televiziunea publica, dar toate incercarile de pana acum au esuat. Miza: intrarea in insolventa a TVR. Aceasta este sustinuta de PSD si promovata de Calin Popescu Tariceanu printr-un proiect de lege ce ar permite Consiliului de Administratie al Televiziunii publice sa solicite insolventa.
  • Propunerea initiala pe care CA al TVR a inaintat-o pentru aceasta functie, George Orbean (membru in CA la propunerea Guvernului Ciolos), a fost respinsa de Parlament. Apoi, Consiliul de Administratie a esuat in repetate randuri sa nominalizeze pe cineva, dintre cei care au candidat - inclusiv Irina Radu (pana recent director interimar al TVR) si Doina Gradea (membru CA din partea PSD). La primele voturi, scorul in CA a fost egal, Ghiurco obtinand pana la urma nominalizarea cu un scor de 7 voturi pentru (6 pentru contracandidata sa).

Ce a spus, intre altele, Monica Ghiurco la Comisiile de Cultura, potrivit TVR.ro:

  • Speram sa reusim sa convingem Guvernul sa isi reconsidere pozitia cu privire la datoriile TVR
  • Daca Curtea de Conturi va constata ca au fost incalcari de lege, frauda, cu siguranta institutile statului isi vor face datoria. Eu pot spune ca au gestionat cu totul altfel situatia
  • Trebuie sa aplicam in TVR reconversia profesionala pentru a ajusta deficitul de personal din anumite scetoare cheie.
  • As rezuma intentia mea astfel: nu insolventa, nu concedieri, ci dezvoltare si promovare a produselor proprii. Aspectele penale - institutiile abilitate isi vor face datoria. Lega trebuie respectata. Nu trebuie sa ne temen de restructurare - practica ar trebuie utilizata in mod frecvent ca o metoda preventiva si de relansare, nu doar in prag de insolventa
  • Intentia mea si a colegilor din CA: conceperea uni plan de restrucurare, sustinut de salariatii din TVR, care sa urmareasca in primul rand plata datoriilor curente
  • Masurile pe termen scurt: suspendarea executarilor silite in baza uni pact cu salariatii si esalonarea obligatiilor de plata pe un orizont de 2 ani! Am inceput procesul de consultare a sindicatelor si angajatilor
  • intrebata daca a condus vreodata o unitate economica: "Nu, dle senator. Aceasta intrebare m-as fi bucurat sa fie adresata si conducerilor anterioare, ar fi fost cu siguranta care ar fi garantat premisele unei mai bune functionari a TVR. Am studii economice si un doctorat, zona economica nu mi-e total straina. Relatia mea cu salariatii, pe care unii au catalogat-o conflict de interese: interesele TVR de a se repune pe picioare sunt cu siguranta un interes primoridial pentru cei care vor sa ramana sa munceasca in TVR. cei care vor sa execute sunt liberi sa o faca. Nu le oprim, le reesalonam. VA trebuie sa gasim sursele de finantare. Masuri imediate pe ultimele 6 luni: din veniturile preconizate pe 2016 si din care 32% sunt costuri de statii si circuite raman costurile pentru ANAF si salariati (...) Interesant este ca 55-56 de milioane de lei este efortul pe care TVR trebuie sa il faca pentru plata esalonarilor. Va propun sa protejam si institutia si salariatii. Este un pas spre cenzura intrarea in insolventa. Lasati TVR sa functioneze tocmai pentru ca sa-si plateasca datoriile la stat. Putem sa functionam!".
  • "Fac parte dintr-un grup care ne judecam cu TVR. Instanta a confirmat ca in TVR au fost incalcate prevederile CCM. Eu sper ca acest lucru sa traga un semnal de alarma cu privire la aceasta practica. Nu am executat si nu am de gand sa execut TVR, dar am de gand sa atrag atentia asupra incalcarii de lege. Prima calitate in care am ajuns in fata dvs e sa reprezint interesele salariatilor. Nu m-au trimis sa fac figuratie. Daca mi-au dat un vot de incredere, in primul rand jurnbalistii din TVR, vor asculta solicitarile din partea unei conduceri si vor sta cu mai multa incredere la masa discutiilor decat au avut pana in momentul de fata. Imi voi respecta cuvantul dat in fata salariatilor. Au mai multa incredere venind din partea lor".