Curtea de Apel Bucuresti a stabilit pentru luni, 11 aprilie, primul termen al procesului in care PNL a contestat Hotararea de Guvern privind organizarea alegerilor locale intr-un singur tur de scrutin, potrivit Agerpres. Cererea de chemare in judecata a fost depusa pe 9 martie, la Sectia de contencios administrativ a Curtii de Apel Bucuresti.

Alina Gorghiu declara ca, prin deschiderea acestui proces, PNL va putea invoca in instanta exceptia neconstitutionalitatii prevederilor alegerii primarilor intr-un singur tur.

In opinia copresedintelui PNL, intr-un singur tur de scrutin ar fi schimbati doar 15-17% dintre primarii actuali din Romania, in timp ce in doua tururi proportia de innoire ar putea fi de 70%.

Pe 3 aprilie, Alina Gorghiu afirma ca inca spera in organizarea de alegeri locale in doua tururi si preciza ca, in cateva zile, Guvernul trebuie sa trimita o intampinare la sesizarea PNL legata de scrutinul in doua tururi catre instanta de contencios.

"In momentul acesta e un singur tur. Eu inca mai sper ca vor fi doua tururi de alegeri. (...) In cateva zile, Guvernul trebuie sa trimita intampinarea pe sesizarea noastra legata de alegeri in doua tururi catre instanta de contencios. Noi suntem deja pregatiti sa depunem in foarte scurt timp intampinarea si se va da termen. Estimez ca in maxim o saptamana vom afla un termen in instanta de judecata, termen la care sa putem invoca exceptia neconstitutionalitatii alegerilor intr-un singur tur. Instanta va decide cand va trimite dosarul la Curtea Constitutionala, iar Curtea se va pronunta", declara atunci Alina Gorghiu.

Potrivit acesteia, si in cazul unei decizii cu cateva zile inainte de data alegerilor (5 iunie), acestea se pot amana doua saptamani.

"Eu nu cred ca timpul ar trebui sa blocheze un demers care duce la ideea de democratie in Romania si la legitimitatea primarilor. E timp suficient. Si daca se pronunta cu cateva zile inainte, avem tot timpul din lume sa organizam, peste doua saptamani, dupa data de 5 iunie, alegeri. (...) Inca toata lumea stie in acest moment de un tur de alegeri. Dar daca va uitati pe orice analiza sociologica facuta pe acest subiect (...), o sa vedeti ca apetenta pentru doua tururi de alegeri e foarte mare. A fost una dintre solicitarile celor care au protestat anul trecut dupa Colectiv", a mai precizat Gorghiu.