Primarul suspendat al Primariei Sectorului 5, Marian Vanghelie, si-a facut revenirea in politica joi, la Parlament, unde a vorbit despre refacerea stangii din Romania, inconjurat de cativa parlamentari si lideri sindicali. Practic, Vanghelie preia conducerea Partidului Dreptatii Sociale, condus pana acum de Ion Sasu, prezent si el la conferinta de presa, care a anuntat ca se suspenda. Vanghelie a refuzat sa vorbeasca despre o candidatura, insa nu a exclus posibilitatea de a candida la primaria Generala a Capitalei.

Marian VanghelieFoto: Hotnews

De asemenea, Vanghelie a declarat ca este sigur ca dosarul sau este "din cauza lui Victor Ponta si a domnului Oprea".

Vanghelie a anuntat ca noul PDS va desemna candidati pentru toate sectoarele si pentru primaria Capitalei: "Si atunci veti vedea daca candidez".

Vanghelie a vorbit despre neregulile din sistemul judiciar, afirmand ca a studiat dreptul si a venit cu cateva propuneri in acest sens, dar a facut aprecieri si la adresa luil Liviu Dragnea sau Mircea Geoana si a laudat-o pe Lia Olguta Vasilescu.

Conferinta de presa a durat aproape o ora, Vanghelie admitand jurnalistilor ca este "nevorbit". Cei trei parlamentari care i se alatura lui Vanghelie in PDS sunt Razvan Rotaru, Iacob Puscas si Radu Popa.

Fragmente din declaratiile lui Vanghelie:

"Le multumesc celor care au fost alaturi de mine si am avut discutii pe ceea ce trebuie de facut pentru stanga Romaniei. Sa schimbam lucrurile in bine. Avem senzatia ca suntem un grup destul de mare, aici vedeti un grup mic.

Este un grup desprins din PSD, membrii din PSD unii i-am gasit in PSD unii sunt mai vechi decat sunt eu. Sunt oameni care reprezinta sindicatele din romania.

Vom avea o intalnire de 6000 de oameni la Sala Palatului, congres, si veti vedea cati oameni din PSD sunt alaturi de noi, in aproximativ 3 saptamani.

Am avut discutii cu lideri de partid care au infiintat partide noi.

Imi propun exact cum a zis si Olguta (Lia Olguta Vasilescu - n.r.) - cred ca este singurul lider din PSD care in ultimul an a avut curaj sa spuna ceva: daca toti ne ascundem in munti, cine mai vorbeste?

Aceasta experienta de a merge putin cu catusele prin fata romanilor¬ Cred ca am puterea de a influenta pozitiv foarte multi colegi de-ai mei din psd sa nu mai stea ascunsi, sa vorbeasca si sa vina alaturi de noi.

Nu sunt unul din marii lideri europeni ai acestei tari, dar sunt un om care pot sa strang multa lume intelectuala, multa lume cu influenta pozitiva care pot sa faca ceva.

Eu mi-am propus, vreua sa spun in continuare lucruri pe lume cu acelasi curaj. Daca nu le spun in acest moment, stau cu capul in jos o sa se spuna ca asa sunt lucrurile. Ma intereseaza sa nu se mai intample asemenea nereguli nimanui.

Trebuie sa se schimbe acele coduri in sensul in care a zis Curtea Constitutionala.

In Romania exista mai multi oameni cu curaj.

Am discutat cu multi oameni care cred ca ce se intampla acum in Romania nu este in regula si vor sa vorbeasca. Cred ca eu stiu exact ceea ce trebuie si cum trebuie de facut.

In privinta statului de drept: am inceput sa citesc si din drept, ca nu am ce face, am devenit specialist. Nu este de ras este de plans.

Cred ca este de bun simt sa vorbim de scoaterea procurorilor din randul magistratilor si sa fie egali cu avocatii.

Dupa patru luni de arest preventiv, dupa sase luni de arest la domiciliu, am senzatia ca nu mai sunt Vanghelie care ar trebui sa fiu.

Am intrebat: credeti ca se poate iesi din arestul preventiv fara sa faci denunturi? Am niste vecini foarte bogati in jurul meu si sunt sigur ca e in neregula ca au bani. Cunosc foarte multi politicieni care cred ca cei care nu au ajuns in arestul preventiv vor ajunge.

Nu cred ca asta este o societate model. Nu cred ca asta va doriti pentru copiii dvs.

Jumatate din romani vor ajunge denuntatorii celeilalte jumatati.

Stiti cati oameni sunt in arest fara sa aiba vina? Pe suspiciuni rezonabile. Am atat suspiciuni incat ar trebuie sa fac numai eu 400-500 de denunturi.

Cel mai important este sa devenim o tara democratica.

Raspunderea magistratilor: daca un om greseste tebuie sa plateasca, cred ca si magistratii trbeuie sa plateasca si ei. E normal ca o femeie sa fie plimbata cu catusele prin fata magistratilor si apoi sa fie eliberata?

Mi-e frica. Doar nebunilor nu le este frica. Dar imi depasesc frica pentru ca am coloana vertebrala.

In urmatoarea perioada vom face un congres. O sa facem foarte multe aliante.

Am luat toata istoria din 1918 si am luat toata zona de stanga, ce s-a intamplat.

Ne propunem sa facem un guvern din umbra.

Cum sa va las eu pe voi sa nu mai aveti ce scrie? Uitati-va si voi la stanga si la domnul Dragnea pe care l-au votat¬ nu l-au votat, au fost decat buletinele, dar va spun: se rascolesc in plapuma langa sotia lor la gandul acestui lider autentic de Teleorman.

Ma voi bate ca arestul preventiv sa nu mai fie o formula¬ Te duci in instanta te judeci. Ma iei de acasa din pat si eu trebuie sa ma gandesc daca sunt nevinovat? Magistratul trebuie sa dovedeasca ca sunt vinovat.

Ceea ce a spus Ghita, are si el dreptate: x vorbeste, y nu vorbeste, z se face ca se uita, iar partidul nostru e fugit de acasa. (PSD-n.r.)

Despre candidatura: "Maxim pana pe 20 veti vedea 7 candidati pe sectoare si primaria generala. Si atunci veti vedea daca candidez."

Sa inteleaga dna Firea ca stanga suntem noi, nu ea.

Daca dl Dragnea se inscrie in cursa, candidez acolo unde candideaza dl Dragnea.

Intrebare: Cu domnul Geoana ati vb?

Raspuns: Cine este? Sa va spun ceva, nu este frumos¬In ziua cand dl Geoana s-a dus la DNA noi dimineata ieseam la frigider, la telefon stiti ce mi-au spus militienii de acolo? 'A avut dreptate batranul ce a zis' (Ion Iliescu - n.r.). Nu am o problema cu PSRO-ul, m-ati intrebat de dl Geoana pe persoana fizica.

Intrebat ce masuri ar lua ca primar la Capitalei: "Ar trebui de vazut sa nu se privatizeze RADETul, cred ca ar trebui sa luam o pauza cu privatizarile. Ar trebui ca RATB sa fie ca in Franta. Si sa lasam iarba aia scumpa si sa punem samanta de iarba din aia ieftina comunita."

Olguta si daca candideaza pe o frunza de dud tot castiga. Noi suntem misogini, dar a reusit sa demonstreze ca e mai barbat decat barbatii, avem o lipsa acuta de barbati.

In PSD ce sa spui ca nu ai cui, nu au nici sediu. Se intalnesc cinci persoane intr-un bar si iau decizia.

Intrebat daca crede ca are un dosar din cauza lui Victor Ponta? Raspuns: "Nu cred, sigur, de la el si de la dl Oprea"