Mai multi deputati, majoritatea neafiliati unui grup parlamentar - membri PND sau PSRO, au depus un proiect de lege prin care doresc modificarea Codului fiscal asa incat supermarketurile sa achite un impozit suplimentar pe venitul anual daca veniturile depasesc 30 milioane de euro.

SupermarketFoto: AGERPRES

Nivelul acestui impozit raportat la venitul anual:

  • 0,5% pentru venit de peste 30 milioane euro
  • 1,2% pentru venit de peste 50 milioane euro

"In timp ce o multime de comercianti mici au pus lacatul pe usa din cauza scaderii dramatice a vanzarilor, afacerile lanturilor de retail din Romania merg ca pe roti. Dupa inghesuiala de la casele de marcat se vede ca au succes. Romanii muncesc din greu in strainatate, trimit bani in tara, iar patronii acestor mega magazine din afara isi vand marfurile in Romania si isi duc profitul in tarile lor, platind taxe si impozite la fel ca micii comercianti din tara noastra. Suplimentar, ei percep de la furnizorii autohtoni o serie de taxer si comisioane pentru a le primi, depozita si desface marfa" se arata in expunerea de motive, semnata in numele intitiatorilor de deputatul Mihai Deaconu, secretarul general al Partidului National Democrat (PND).

UPDATE Digi 24 a semnalat ca primele trei paragrafe din expunerea de motive au fost copiate de pe un site pentru elevi. Deputatul care semneaza expunerea, Mihai Deaconu (PND), a declarat ca "au fost aceste trei aliniate pentru a da o definitie si pentru a intelege publicul larg diferenta dintre supermarketuri si magazinele mici. Este o omisiune, intr-adevar".

"Au fost aceste trei aliniate pentru a da o definitie si pentru a intelege publicul larg diferenta dintre supermarketuri si magazinele mici. Dar fondul acestei expuneri de motive se regaseste in celelalte doua aliniate in care arat foarte deschis care este motivul care a dus la aceasta propunere legislativa" a declarat Deaconu prin telefon la Digi 24.

Intrebat de ce nu a pus note de subsol: "Nu m-am gandit la acest lucru. E prima data cand mi se intampla lucrul acesta. Este o omisiune, intr-adevar", a raspuns el.

Proiectul a fost se afla la Senat, prima camera sesizata, si urmeaza sa intre in procedura legislativa. Camera Deputatilor este decizionala.