Klaus Iohannis a dezvaluit la TVR numele viitorului ambasador la Chisinau - Daniel Ionita, fost secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe. Daniel Ionita este diplomat de cariera. Si-a inceput activitatea in MAE in iunie 1996, parcurgand succesiv toate treptele diplomatice, de la atasat la ministru plenipotentiar.

Daniel IonitaFoto: MAE

Din 6 octombrie 2011 si pana la data preluarii functiei de secretar de stat a fost Ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Regatul Norvegiei. A contribuit astfel la extinderea si aprofundarea relatiilor de ansamblu dintre cele doua tari, precum si la afirmarea comunitatilor de romani din tara de resedinta, prin programe eficiente de cooperare si actiuni de diplomatie publica, potrivit site-ul MAE.

In intervalul 2010-2011 a ocupat functia de Director general pentru afaceri strategice in cadrul MAE. In aceasta calitate, a coordonat activitatea a trei directorate, fiind responsabil de ansamblul activitatilor politico-diplomatice desfasurate de Romania in cadrul NATO, UE - dimensiunea de securitate (Politica de Securitate si Aparare Comuna), OSCE, Consiliul Europei, precum si de relatiile bilaterale ale Romaniei cu SUA si Canada. Portofoliul sau a cuprins o arie vasta, de la politici de securitate, la neproliferare, dezarmare si problematica drepturilor omului.

Are o bogata experienta de negocieri internationale, fiind parte a delegatiei oficiale care a negociat Acordul bilateral cu SUA referitor la participarea Romaniei la sistemul de aparare antiracheta. De asemenea, in perioada octombrie 2010 ￯ august 2011 a fost negociatorul sef al Romaniei pentru un nou acord cadru al CFE (Tratatul privind Fortele Armate Conventionale in Europa), precum si pentru negocierea Acordului de constituire a BLACKSEAFOR (1999-2001).

Din decembrie 2006 pana in septembrie 2010 a asigurat conducerea Directiei NATO, transformata ulterior in Directia Politici de Securitate. A raspuns de agenda politica a Summit-ului NATO de la Bucuresti si a fost membru al delegatiilor oficiale ale Romaniei la ultimele trei evenimente la varf ale Aliantei (Bucuresti 2008, Strasbourg-Kehl 2009 si Lisabona 2010), precum si la Summit-ul OSCE de la Astana (decembrie 2010). A efectuat misiuni diplomatice la Bruxelles si Stockholm, in aceasta ultima locatie in functia de adjunct al Ambasadorului.

In perioada 2000-2002 a fost director adjunct la Directia NATO din MAE, fiind responsabil, in principal, de coordonarea aspectelor legate de pregatirea aderarii Romaniei la NATO (MAP).

Are o diploma universitara de inginer electro-energetician, insa s-a specializat in problematica de integrare euro-atlantica si securitate nationala. Este absolvent al mai multor cursuri de specialitate organizate in tara si in strainatate (Colegiul National de Aparare din Romania, Colegiul NATO de la Roma, Colegiul European de Securitate si Aparare, Centrul European pentru Studii de Securitate "George C. Marshall", Colegiul National de Aparare al Suediei).

A fost decorat de doi Presedinti ai Romaniei cu: Ordinul National "Serviciul Credincios" in grad de Ofiter in martie 2013; cu Ordinul National "Serviciul Credincios" in grad de Cavaler, in decembrie 2008; cu Ordinul National "Pentru Merit" in grad de Cavaler, in decembrie 2002. In luna mai 2014, Episcopia Europei de Nord a Bisericii Ortodoxe Romane i-a conferit "Crucea Nordului", care reprezinta cea mai inalta distinctie pentru mireni.

Klaus Iohannis a mai a declarat miercuri ca a aprobat desemnarea lui Dan Mihalache ca ambasador al Romaniei la Londra, dar si a lui Marius Gabriel Lazurca, fost ambasador in Republica Moldova, ca pentru sefia ambasadei Romane din Budapesta.

Presedintele Klaus Iohannis a semnat marti decretele de rechemare in tara pentru 14 ambasadori, printre acestia fiind cei din Ucraina, Republica Moldova, Turcia, Spania, Italia, Olanda. Potrivit comunicatului Administratiei Prezidentiale, ambasadorii rechemati in tara sunt: Marius Gabriel Lazurca (Republica Moldova), Cornel Ionescu (Ucraina), Radu Onofrei (Turcia), Matei-Viorel Ardeleanu (Regatul Danemarcei si in Republica Islanda), Filip Teodorescu (Bosnia si Hertegovina), Vasile Gheorghe Popovici (Portugalia), Ion Vilcu (Spania), Ireny Comaroschi (Olanda), Dana Manuela Constantinescu (Italia, Malta si San Marino), Catalin Avramescu (Finlanda si Estonia), Cosmin George Dinescu (Croatia). Lor li se adauga Anton Pacuretu (Bulgaria), Ana Voicu (Mexic), Simona Mariana Ioan (Maroc).