Presedintele Klaus Iohannis s-a declarat convins ca procurorii DIICOT vor face lumina in scandalul legat de incercarea de intimidare a procurorului sef DNA, Laura Condruta Kovesi, de catre persoane din conducerea firmei israeliene Black Cube.

''Avand in vedere ca este o speta care este sub investigatie chiar daca am poate un pic mai multe informatii nu vreau sa intru in detalii, insa pot sa spun foarte clar ca am toata convingerea ca procurorii DIICOT vor face lumina in aceasta chestiune, iar in ce o priveste pe doamna Kovesi pot sa va spun foarte clar ca in privinta domniei sale nu am niciun semn de intrebare si nicio indoiala'', a spus presedintele Klaus Iohannis la TVR, anuntand ca a semnat decretul a numire a Laurei Codruta Kovesi pentru un nou mandat in fruntea DNA.

Procurorii DIICOT au anuntat miercuri ca doi cetateni israelieni, Weiner Ron si Geclowicz David, au fost arestati pentru transfer neautorizat de date informatice si operatiuni ilegale cu dispozitive si programe informatice in cazul incercarii de intimidare a procurorului sef DNA.

Sursa citata anunta ca exista suspiciunea rezonabila ca pe parcursul lunii martie 2016, doua persoane care ocupau pozitii de conducere in cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atat in Tel Aviv/Israel cat si in Londra/UK, impreuna cu mai multi angajati ai firmei, printre care si cei doi inculpati, Weiner Ron si Geclowicz David, au constituit un grup infractional organizat in scopul comiterii de infractiuni de hartuire si infractiuni informatice.

"In fapt in efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter amenintator si hartuitor, producatoare de temeri, precum si atacuri de tip phishing, in vederea sustragerii credentialelor de acces si ulterior compromiterii de conturi de posta electronica, activitati urmate de violarea secretului corespondentei, copierea si transferul fara drept a continutului acestora", transmit procurorii DIICOT.

Reteaua era bine organizata, iar potrivit datelor furnizate de procurori, casutele de e-mail ale unor apropiati ai Laurei Codruta Kovesi au fost sparte.

Cei doi angajati ai firmei Black Cube arestati in Romania sub acuzatia de acte de intimidare a Codrutei Kovesi, procurorul-sef DNA, au fost solicitati de autoritatile romane sa investigheze acte de coruptie in institutii, ei reusind sa faca "progrese importante", sustine compania israeliana.