Presedintele Partidului Miscarea Populara, Traian Basescu, a declarat ca el crede afirmatiile fostului sef al ANAF Gelu Diaconu referitoare la un ambasador al unui stat membru UE care ar fi incercat sa faca presiuni pentru o firma, mentionand ca astfel de situatii s-au mai produs in trecut "la ministere", informeaza Agerpres.

"Da, cred. Se practica. Cei pe care-i vedeti dandu-ne lectii, nu spun de actualul ambasador al SUA, dar multi pe care i-ati vazut in ani dandu-ne lectii se duceau pe la ministere cu firmulita de mana: 'De ce n-a castigat asta licitatia, sa castige asta'. Deci, multi, astia care ne dau lectii", a declarat Traian Basescu, joi seara, la postul B1 Tv, intrebat cu privire la afirmatiile fostului sef ANAF.

Basescu a adaugat ca nu primea 'pe o linie oficiala' astfel de informatii, dar le afla, pe vremea cand era sef al statului, de la ministri. El a mentionat ca nu a avut astfel de 'interventii' in perioada in care a fost presedintele Romaniei, adaugand: "Ca ministru, da".

Cat priveste informatia potrivit careia ambasadorul la care face referire Diaconu este olandez, Basescu a subliniat ca "Olanda face un joc foarte urat cu Romania".

"Olanda priveste la portul Constanta ca la un mar pe care il vrea in cosul ei. Ar vrea sa faca managementul portului Constanta ca sa gestioneze traficul de marfuri", a spus fostul sef de stat, adaugand ca in astfel de conditii, Olanda s-ar declara de acord cu intrarea Romaniei in spatiul Schengen.

In context, Basescu a reiterat ca Romania "se propteste" in chestiunea referitoare la Schengen pentru ca nu raspunde pozitiv "insistentelor olandeze de a face managementul portului Constanta". "Portul Constanta devine tot mai atractiv pentru marfurile care vin in Europa si pleaca din Europa pe relatia Extrem Orient", a completat presedintele PMP.

Fostul sef al ANAF a afirmat ca un ambasador a venit la el in biroul impreuna cu un om de afaceri, presandu-l sa deblocheze rambursarea TVA intr-un caz de evaziune.

"Un ambasador 'periat' si laudat de presa progresista a venit la mine in birou, insotit de un om de afaceri din tara pe care o reprezenta, un evazionist notoriu, presandu-ma sa dispun deblocarea rambursarii TVA intr-un caz de evaziune (cca 20 milioane euro), pe care il aveam in instrumentare. La cateva minute dupa ce a iesit din biroul meu am anuntat institutiile abilitate", a scris Gelu Diaconu, joi, pe pagina sa personala.

La scurt timp, fostul premier Victor Ponta a scris pe Facebook ca ambasadorul la care face referire Diaconu este cel al Olandei.

"Pentru ca Diaconu e mai 'timid' va spun eu cine era ambasadorul care mereu intervenea si la Guvern si la ANAF pentru tot felul de companii mai mult sau mai putin oneste ￯ fostul ambasador al Olandei", a sustinut Ponta.