Mai multi vicepresedinti ai PSD si-au exprimat regretul cu privire la retinerea de catre DNA a primarului Craiovei, Lia Olguta Vasilescu, vorbind, inainte de sedinta Biroului Permanent a PSD, despre faptul ca este mama si un primar foarte bun. Senatoarea Gabriela Firea, vicepresedinte al partidului si candidata la primaria Capitalei, i-a urat acesteia "sanatate si libertate", in timp ce presedintele executiv Valeriu Zgonea a declarat ca si-a exprimat dorinta de a candida la primaria Craiovei si ca posibili inlocuitori ar fi presedintele organizatiei de Dolj, Claudiu Manda, sau presedintele Consiliului Judetean, Ion Prioteasa.

Lia Olguta VasilescuFoto: Agerpres

Presedintele PSD Liviu Dragnea a intrat in sediu putin dupa ora 11.00, insa nu a dorit sa dea declaratii.

Valeriu Zgonea

"Nu este un moment favorabil cand unul dintre cei mai buni primari pe care ii ai este retinut de DNA, in care un fost important membru de partid ii este cerut de DNA retinerea si arestarea. Suntem foarte buni prieteni. Imi pare rau pentru familie si sunt alaturi de ea, in rest nu am comentat niciodata deciziile justitiei.

Intrebat cu cine ar putea sa o inlocuiasca, Zgonea a raspuns: "Nu stiu. E decizia presedintelui organizatiei impreuna cu presedintele partidului. O cunosc foarte bine organizatia de la Craiova. Am anuntat de la inceput ca nu am dorit niciodata sa fiu primarul Craiovei, nu am avut acel lucru in planul meu de cariera si nici in interoriul partidului. A fost o discutie foarte clara cu colegii, am sustinut-o intodeauna pe Olguta Vasilescu, i-am fost director de campanie impreuna cu Claudiu Manda in 2012. Am facut tot ce am putut sa castigam primaria si sa schimbam lucrurile in bine in acea comunitate," a mai spus el.

"Nu mi-am exprimat niciodata intentia de a candida la functia de primar al Craiovei. Este o onorare sa fii primarul Municipiului Craiova, dar e o decizie pe care nu poti sa o iei de azi pe maine" a mai spus el.

Despre inlocuitori:

"Am sa ma consult cu presedintele organizatiei Claudiu Manda si cu presedintele CJ, domnul Prioteasa, sunt doua optiuni foarte puternice. La un moment dat inainte sa anunte domna Vasilescu ca vrea sa candideze si pe domnul Prioteasa il aveam in sondaje in locuri foarte bune. Si acum are o cota de incredere foarte buna la nivelul judetului si al municipiului."

Gabriela Firea: Sanatate si libertate

"Sunt alaturi de Olguta Vasilescu, sunt alaturi de familia sa. Este mama, imi dau seama cat de mult sufera un copil si parintii unui om politic atunci cand il vad in catuse, cand il vad la institutii. Asteptam cu totii sa ajunga astazi in fata judecatorului.

I-am dorit sa fie libera, sa se poata apara in conditii de libertate, niciodata nu ne-am opus actiunilor justitiei. Credem ca fiecare trebuie sa raspunda pentru faptele sale, dar nu poti sa nu fii aproape de un om pe care il cunosti, de un coleg, in astfel de momente si sa ii doresti tot binele din lume, sanatate si libertate, ca sunt cele mai de pret".

Rovana Plumb

"Este mama, a demonstrat ca este un manager foarte bun.

(Despre inlocuitor) Vom discuta astazi, e prematur sa ma exprim in momentul de fata.

"Toata lumea este surprinsa, socata. Se considera o pierdere grea.

Despre alte dosare in PSD: "Eu sunt convinsa ca fiecare va putea acolo in justitie sa isi spuna punctele de vedere. Sigur ca ne gandim la tot ce se intampla in ultima perioada.

Lupta anticoruptie trebuie sa continue."

Ecaterina Andronescu

"Sunt cateva raspunsuri (la care trebuie sa ajungem): De ce am ajuns aici? Care sunt limitele prin care poti sa actionezi prin decizie politica?

PSD este un partid foarte mare, iar rezultatele guvernarii sunt un punct de sprijin foarte important. PSD are resurse umane".

***

Lia Olguta Vasilescu, primarul Craiovei, a fost retinuta, miercuri, pentru 24 de ore de procurorii DNA. Vasilescu este acuzata de procurorii anticoruptie de 4 infractiuni de luare de mita, folosirea autoritatii sau influentei in scopul obtinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (3 infractiuni) si spalare de bani, anunta Directia Nationala Anticoruptie, intr-un comunicat.

Dosarul in care a fost retinuta Lia Olguta Vasilescu vizeaza determinarea mai multor oameni de afaceri, direct de catre Olguta Vasilescu sau prin intermediari, sa efectueze sponsorizari in campania electorala din anul 2012. "Donatiile" respective sunt estimate de procurori la 135.907 euro.