Deputatul PSD Anghel Stanciu a fost declarat incompatibil de Agentia Nationala de Integritate. In perioada 21 ianuarie 2010 - 15 mai 2013, Anghel Stanciu a detinut simultan calitatile de deputat si comerciant persoana fizica in cadrul "Stanciu Anghel persoana fizica autorizata", incalcand astfel prevederile legale privind regimul juridic al incompatibilitatilor.

Anghel StanciuFoto: Agerpres

Anghel Stanciu a fost condamnat anul trecut la 6 luni de inchisoare cu suspendare pentru conflict de interese, in urma unei alte sesizari a Agentiei Nationale de Integritate, dupa ce si-a angajat fiul si nora la biroul sau parlamentar.

Potrivit ANI, Anghel Stanciu a incalcat:

  • art. 82, alin. (1), lit. e) din Legea 161/2003, potrivit carora "Calitatea de deputat este, de asemenea, incompatibila cu: calitatea de comerciant persoana fizica",
  • art. 49, lit. a) si b) din Legea nr. 96/2006, potrivit carora "Constituie abateri disciplinare parlamentare urmatoarele fapte savarsite de deputati sau de senatori si daca, potrivit legii, nu constituie infractiuni:a) incalcarea dispozitiilor privind indatoririle deputatilor si ale senatorilor prevazute de Constitutie si de prezenta lege: b) nerespectarea prevederilor regulamentului Camerei din care fac parte si a Regulamentului activitatilor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului" ,
  • art. 198, alin. (1) din Regulamentul Camerei Deputatilor, potrivit carora "Calitatea de deputat este incompatibila [...] cu alte functii stabilite prin lege",
  • art. 202, alin. (1), (2) si (3) din Regulamentul Camerei Deputatilor, potrivit carora "(1) Deputatul care se afla in una dintre incompatibilitatile prevazute la    art. 198 - 200 va demisiona din functiile care sunt incompatibile cu mandatul de deputat in termen de 30 de zile de la data aparitiei cazului de incompatibilitate. (2) "Dupa expirarea termenului prevazut la alin. (1) deputatul care continua sa se afle intr-un caz de incompatibilitate este considerat demisionat din calitatea de deputat. [...] Deputatul aflat intr-o stare de incompatibilitate survenita in timpul exercitarii mandatului aduce la cunostinta Biroului permanent al Camerei Deputatilor aceasta situatie, in scris, in termen de cel mult 15 zile de la data intervenirii acesteia. [...]",
  • art. 204 din Regulamentul Camerei Deputatilor, potrivit carora "In cursul termenului prevazut la art. 202, deputatul trebuie sa declare in scris la Biroul permanent orice activitate pe care va continua sa o desfasoare in viitor, care se incadreaza in incompatibilitatile prevazute de lege".

Agentia Nationala de Integritate aminteste ca, pe 30 decembrie 2011, a constatat in cazul deputatului Anghel Dtanciu incalcarea regimului juridic privind conflictul de interese in materie administrativa si indicii referitoare la posibila savarsire a infractiunii de conflict de interese, intrucat, acesta si-a angajat fiul si nora la biroul sau parlamentar.

Raportul de evaluare privind conflictul de interese in materie administrativa a ramas definitiv si irevocabil in luna decembrie 2014, Anghel Stanciu fiind sanctionat cu 10% din indemnizatia pe trei luni.

De asemenea, Anghel Stanciu a fost condamnat la 6 luni de inchisoare cu suspendare dupa ce ANI a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie cu privire la posibila savarsire a infractiunii de conflict de interese de catre deputat.