Votul in parlamentul asupra numirii unui presedinte-director general al Societatii Romane de Televizunii se amana cu inca o saptamana, dupa ce Consiliul de Administratie al TVR nu a reusit sa desemneze o persoana, iar comisiile de cultura nu au putut solutiona situatia. Membrii CA ai TVR au acordat cate sase voturi pentru Monica Ghiurco - reprezentantul salariatilor si Doina Gradea - reprezentantul PSD, in lipsa reprezentantului UDMR, potrivit News.ro. Acestia au termen o saptamana sa desemneze o persoana.

"In urma discutiilor cu liderii de grupuri parlamentare suspend sedinta de astazi. Consiliul de Administratie al televiziunii nu a ajuns la o propunere legala pe care sa o inainteze Comisiilor pentru cultura din Senat si din Camera Deputatilor. In numele dumneavoastra, impreuna cu domnul vicepresedinte vom scrie o scrisoare pentru Consiliul de Administratie sa urgenteze in aceasta saptamana o nominalizare pentru comisii, astfel incat sa putem sa ne intalnim in aceeasi formula saptamana viitoare. Avand in vedere ca era singurul punct al ordinii de zi, declar sedinta inchis", a spus presedintele de sedinta Valeriu Zgonea in plenul comun, citeaza Agerpres.

"Pana nu exista o majoritatea in CA, comisiile nu pot lua o decizie. Se vede clar ca exista un blocaj politic. Politicul nu trebuie sa se mai amestece", a declarat la randul sau deputatul Gigel Stirbu (PNL), presedintele Comisiei de cultura, potrivit Mediafax.

Initial, in sedinta CA TVR de miercuri dimineata lupta s-a dus intre Radu Carp (sustinut de PNL) si Doina Gradea (sustinuta de PSD), fiecare dintre ei primind cate sase voturi.

Dupa retragerea lui Radu Carp si autopropunerea Monicai Ghiurco pentru functia de presedinte al TVR, CA a avut de ales intre Doina Gradea si Monica Ghiurco, fiecare primind tot cate sase voturi.

Pe de alta parte, presedintele Comisiei de cultura din Senat, Georgica Severin (PSD), a declarat ca, potrivit legii de functionare a SRTv, in situatie de blocaj in Consiliul de Administratie privind o nominalizare pentru functia de presedinte - director general al institutiei, Comisiile pentru cultura din Parlament pot face o propunere.

"Legea spune foarte clar ca orice hotarare a Consiliului de Administratie se ia cu sapte voturi, deci cu majoritatea membrilor, nu majoritatea membrilor prezenti. Tot ce ni s-a oferit au fost sase voturi. Deci, astazi Comisiile de cultura nu au primit o hotarare pe baza careia sa dea un aviz. Aici intervin doua lucruri - interpretarea legii 41, la art. 19 alin. 7 (legea de organizare si functionare a SRTv si SRR - n.r.), (...) dupa ce CA a prezentat o propunere care a fost respinsa sau se ajunge in situatie de blocaj, Comisiile pentru cultura fac propunerea" a spus senatorul PSD, potrivit Agerpres.

El este de parere ca ceea ce s-a intamplat miercuri la Parlament a avut un singur scop. "Toata tactica de azi a avut un singur scop - sa se amane alegerea propunerii de presedinte pana se intoarce doamna Hajnal (UDMR - n.r.), care este in concediu in Sri Lanka. Se va intoarce luni sau marti si vor avea majoritatea de sapte", a explicat Severin.

In opinia senatorului PSD, Comisiile de cultura puteau sa faca o propunere, chiar daca CA nu a ajuns la un consens, potrivit legii 41/1994.

  • Monica Ghiurco
    Foto: tvr.ro
    Monica Ghiurco este jurnalist si realizator cu vechime in TVR, considerata o apropiata a PSD. Ea a fost reporter acreditat la Guvern in perioada lui Adrian Nastase, cand a fost considerata de acesta "o fata bine intentionata", potrivit stenogramelor sedintelor PSD din 2004. Ea a coordonat stirile TVR in perioada in care PDG era Claudiu Saftoiu.
  • Doina Gradea
    Foto: Facebook
    Doina Gradea este fosta secretara a lui Adrian Sarbu, fosta director de corporate affairs in trustul Pro, fosta sefa Pro TV International si mai recent a fost consultant TVR. Ea a fost propunerea PSD in CA

Amintim ca Parlamentul a respins marti, prin vot, numirea lui George Orbean in functia de presedinte-director general (PDG) al Societatii Romane de Televiziune, dupa ce aceasta procedura a esuat in doua dati precedente din lipsa de cvorum. Orbean a fost propunerea premierului Dacian Ciolos in cadrul Consiliului de Administratie, votat pe 22 martie de parlament, iar ulterior acesta a fost propus de colegii din CA, prin vot, drept candidatul la functia de PDG. El a primit atunci 7 voturi, in timp ce Irina Radu, care era directorul interimar si propunerea PSD in CA, a primit 6 voturi.