Parlamentul a respins marti, prin vot, numirea lui George Orbean in functia de presedinte-director general (PDG) al Societatii Romane de Televiziune, dupa ce aceasta procedura a esuat in doua dati precedente din lipsa de cvorum. Urmeaza ca membrii Consiliului de Administratie al TVR sa faca o noua propunere, care va ajunge tot in comisiile de cultura, iar ulterior plenul sa voteze din nou. Procedura va avea loc miercuri, plenul este convocat pentru ora 10.30.

George OrbeanFoto: Agerpres

Orbean a fost propunerea premierului Dacian Ciolos in cadrul Consiliului de Administratie, votat pe 22 martie de parlament, iar ulterior acesta a fost propus de colegii din CA, prin vot, drept candidatul la functia de PDG.El a primit atunci 7 voturi, in timp ce Irina Radu, care era directorul interimar si propunerea PSD in CA, a primit 6 voturi.

Ulterior, in urma audierilor de la comisiile de cultura reunite, Orbean a primit un aviz negativ, care este insa consultativ, urmand ca plenul reunit al celor doua camere sa dea votul decisiv.

Programul decis pentru miercuri:

Ora 08.00 Convocarea Consiliului de Administratie

Ora 09.00 Sedinta Comisiilor reunite de cultura.

Ora 10.30 Plenul reunit

Ora 19.15 Potrivit unor surse parlamentare, numirea lui Orbean a fost respinsa. Au fost 206 voturi impotriva si 185 pentru. Birourile permanente ale celor doua camere se reunesc in aceasta seara si convoaca pentru miercuri comisiile de cultura. Urmeaza ca o noua numire sa vina, cel mai probabil, din partea Consiliului de Administratie.

Ora 19.06: S-a incheiat votul.

Ora 18.20: A inceput votul secret cu bile. Voteaza intai senatorii, apoi deputatii. Inainte de a incepe votul si-au inregistrat prezenta 320 de parlamentari.

Daca PSD si ALDE voteaza insa impotriva, asa cum au dat de inteles, numirea lui Orbean ar putea fi respinsa, iar comisiile de cultura reunite vor propune un nou nume, care va fi de asemenea suspus votului parlamentului.

  • In aceasta saptamana, TVR s-a aflat intr-o situatie fara precedent, fiind condus de un consiliu de administratie care nu are presedinte, si de un comitet director care nu are director general.

Pozitiile politice privind numirea lui Orbean

PNL a anuntat ca il va vota pe Orbean. "Vom sustine aceasta propunere venita din partea Guvernului. Sunt curioasa sa vedem in ce masura PSD va practica aceleasi tertipuri de saptamana trecuta pentru a nu fi cvorum de sedinta. Ar fi prea frumos sa se rezolve lucrurile intr-o sedinta si sa nu lasam TVR fara o conducere legitima", a declarat copresedintele PNL Alina Gorghiu, la finalul sedintei BPN PNL, potrivit Mediafax.

Alina Gorghiu a spus ca PNL refuza sa gireze proiectul PSD, "un TVR falimentar".

"Evident, ca preferinta lor pentru un TVR falimentar este cunoscuta, numai ca noi refuzam sa giram un asemenea proiect si ne dorim astazi sa avem o conducere legitima a TVR", a conchis Gorghiu.

News.ro a relatat ca Ciolos a avut o intalnire cu presedintele PSD Liviu Dragnea pe aceasta tema, insa nu au ajuns la un acord, astfel ca PSD isi pastreaza pozitia si ar urma sa voteze impotriva lui Orbean.

PSD a repetat in mai multe randuri saptamana trecuta ca nu il sustin pe Orbean, caruia de altfel i-au cerut inca de la audierea in comisiile de cultura sa isi retraga candidatura.

La randul sau Tariceanu a declarat, marti, ca, potrivit legii de fuctionare a televiziunii publice, presedintele director general al TVR este propus de comisiile parlamentare de cultura, si nu de Consiliul de Administratie, astfel ca alegerea de catre CA a lui George Orbean, din partea Executivului, pentru aceasta functie, nu este legala.

"Atrag atentia ca desemnarea presedintelui director general de catre CA nu respecta prevederile legale. Legea 41 de functionare a TVR spune clar ca presedintele este desemnat de comisiile parlamentare, nu de Consiliul de Administratie", a spus Tariceanu, intr-o conferinta de presa, potrivit News.ro.

El a precizat ca "este o scapare a comisiilor si a Consiliului de Administratie al TVR, care nu a avut curiozitatea de a citi legea, si s-au hazardat, s-au retras si au facut o desemnare care nu este legala, pentru ca legea spune cu totul altceva".

"Voi deschide subiectul cu celelalte partide, pentru ca trebuie facuta corectia", a mai spus Tariceanu.

Surse din PSD au declarat inca de saptamana trecuta ca, in cazul in care numirea lui Orbean este respinsa, o noua propunere s-ar putea face direct de catre membrii comisiilor de specialitate, fara sa se mai voteze de catre membrii CA o noua propunere.

Potrivit legii, CA al TVR propune dintre membrii sai un candidat la PDG, iar comisiile sunt cele care fac nominalizarea, tinand cont de aceasta propunere. Pana in prezent, desemnarea a fost facuta conform cu propunerile CA-ului.

Cine este George Orbean

De la sfarsitul anilor '90, George Orbean- care si-a inceput activitatea jurnalistica in presa locala - a trecut ca producator sau manager de proiect pe la numeroase posturi mari si mici de televiziune:

  • 1998-2001 - producator executiv Prima TV
  • 2001-2003 - senior editor la stirile Antena 1
  • 2003-2004 - producator general National TV
  • 2006-2007 - manager de proiect si director Neptun TV
  • 2008-2009 - managerul dezvoltarii retelei de posturi locale Realitatea TV
  • 2009-2010 - manager de proiect Jurnal TV (Republica Moldova)
  • 2011-2013 - manager de proiect Digi 24