Deputatul PNL Grigore Craciunescu a fost condamnat definitiv luni de Inalta Curte de Casatie si Justitie la un an si 10 luni de inchisoare cu suspendare pentru savarsirea infractiunii de conflict de interese, el fiind acuzat ca a acordat, pe vremea cand era primar al municipiului Pascani, contracte unor firme in care fiul sau era actionar principal sau administrator, anunta Agerpres.

Initial, Grigore Craciunescu a fost condamnat in iunie 2014 de instanta suprema la doi ani si sase luni inchisoare cu suspendare, pedeapsa redusa acum de un complet de cinci judecatori la un an si 10 luni inchisoare cu suspendare. In plus, termenul de incercare a fost redus de la sapte la patru ani.

De asemenea, instanta a inlaturat aplicarea pedepsei complementare constand in interzicerea exercitarii unor drepturi civile (dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice, dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat, dreptul de a ocupa functia de primar ori de a desfasura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru savarsirea infractiunii).

Grigore Craciunescu a fost trimis in judecata in octombrie 2013 de procurorii Parchetului General pentru conflict de interese.

Procurorii sustin ca liberalul, in calitate de primar al municipiului Pascani, a perfectat noua acte juridice cu societati comerciale (in cadrul uneia dintre acestea activand pana la momentul dobandirii calitatii de primar) al caror reprezentant legal era fiul sau, realizandu-se, astfel, un folos material pentru acesta, la diferite intervale de timp.

Unul dintre actele juridice vizeaza concesiunea prin incredintarea unei suprafete de teren intravilan, situat vizavi de primaria orasului Pascani si in imediata vecinatate a sediului uneia dintre societatile comerciale al caror administrator era fiul primarului.

Atribuirea suprafetei de 110 mp de teren s-a realizat prin concesionare directa, fara licitatie publica, pentru o perioada de 25 de ani, la un pret de 219 euro/an (fata de pretul stabilit intr-un proiect initial al concesiunii de 1.021 euro/an), pentru construirea unei parcari ce urma sa deserveasca laboratorul de analize medicale care apartinea familiei edilului.

Celelalte acte juridice au avut ca obiect derivat activitatea de publicitate stradala prin panouri publicitare si/sau totemuri de mari dimensiuni, amplasate pe suprafete de teren de la un mp pana la cinci mp, in intravilanul orasului Pascani, in zonele cu cea mai buna vizibilitate, cu expunere si receptare eficiente, atat pentru traficul pietonal, cat si pentru cel auto si transportul in comun.

"Toate aceste activitati denota dorinta si diligentele depuse de inculpat pentru stabilirea unor preturi preferentiale pentru societatile familiei sale si pentru facilitarea desfasurarii activitatii acestora", sustineau procurorii.

Grigore Craciunescu a fost primar al municipiului Pascani in perioada 2008 - 2012.