Deputatul Valeriu Steriu a fost ales presedinte al Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei (UNPR), sambata, in cadrul Conferintei Nationale a partidului, informeaza Agerpres.

Valeriu Steriu a fost ales presedinte al UNPR cu 339 voturi, in timp ce contracandidatii sai, senatorii Iulian Cristache si Ioan Iovescu, au obtinut 22 de voturi, respectiv 5 voturi, iar patru voturi au fost anulate. Scrutinul a fost secret si s-a desfasurat pe buletine de vot. Si-au exercitat dreptul de vot 370 de membri ai UNPR din cei 401 membri ai Conferintei Nationale.

Steriu a declarat ca misiunea sa este aceea de a aduce partidul la guvernare si de a face ca aceasta formatiune sa fie elementul central al politicii romanesti si nucleul oricaror coalitii.

"Nu vreau sa ne aliem cu oricine (...) Obiectivul nostru nu trebuie sa fie un partid anume, trebuie sa fie mult mai important, trebuie sa nu lipsim de la guvernare", a sustinut acesta.

Conferinta Nationala s-a desfasurat in absenta lui Gabriel Oprea, care a demisionat de la conducerea UNPR pe 3 martie 2016. La conferinta au participat peste 400 de delegati, printre care s-a numarat si actrita Cezara Dafinescu.

In cadrul conferintei, Gabriel Oprea a fost desemnat presedinte fondator al UNPR, prin modificarea statutului formatiunii. Decizia a fost luata cu unanimitatea voturilor delegatilor prezenti.

Pe parcursul evenimentului, mai multi reprezentanti ai UNPR i-au adus omagii atat lui Gabriel Oprea, cat si presedintelui interimar al partidului Neculai Ontanu, care vineri a fost arestat preventiv. Totodata, Oprea si Ontanu au fost aplaudati de toti delegatii UNPR de mai multe ori pe parcursul conferintei.

"Domnule Ontanu, va iubim (...) si avem nevoie de dumneavoastra in mijlocul nostru", a spus unul dintre liderii UNPR, Gheorghe Bica.

UNPR s-a lansat oficial pe 1 mai 2010, la initiativa lui Gabriel Oprea.

In scrisoarea adresata progresistilor in ziua in care si-a anuntat demisia, Oprea a spus ca optiunea sa pentru viitorul presedinte UNPR este Valeriu Steriu, despre care a precizat ca este "un om al carui profesionalism este recunoscut de toate partidele si un lider cu potential deosebit".

Valeriu Steriu, in varsta de 50 de ani, este licentiat in Inginerie, Masini/ Unelte, la Institutul Politehnic-Facultatea TCM. Steriu este doctor in agronomie si a urmat un curs postuniversitar de perfectionare in domeniul securitatii si apararii nationale, potrivit CV-ului sau publicat pe site-ul Camerei Deputatilor.

Steriu se afla la al doilea mandat de deputat, iar in perioada 2001-2004 a fost secretar de stat pentru integrare europeana si relatii internationale in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Acesta a fost decorat in 2002 cu Ordinul National "Pentru Merit" in gradul de Cavaler.

Valeriu Steriu a fost membru al PSD pana in 2010, cand a demisionat de acest partid si s-a alaturat nou infiintatei formatiuni UNPR.

Conferinta Nationala a UNPR a fost marcata si de un scurt incident. In timpul votului, un reflector de deasupra scenei goale s-a ars si a declansat scantei, insa nicio persoana nu a fost ranita.