Proiectul de lege privind reincriminarea infractiunii de defaimare a tarii si a natiunii trimite Romania cu decenii in urma, la inceputurile anilor '90, afirma Kovacs Peter, presedintele executiv UDMR, subliniind ca "o intreaga natiune nu poate fi declarata terorista", transmite Mediafax.

"Proiectul de lege propus de PSD acum, la debutul perioadei electorale, trimite Romania cu decenii in urma, la inceputurile anilor '90. Este trist si extrem de regretabil ca, evocand perioada regimurilor trecute, unii politicieni romani, in apropierea alegerilor, reaprind flacara nationalismului si se folosesc in acest scop de un caz intamplat in Secuime, care nici pana in prezent nu este clarificat de catre autoritati", a declarat Kovacs Peter.

Potrivit unui comunicat de presa, presedintele executiv al UDMR considera un pericol faptul ca initiatorii proiectului argumenteaza necesitatea adoptarii unei asemenea legi prin evenimentele petrecute la Targu Secuiesc pe 1 decembrie 2015.

"Este nedreapta invocarea, in acest caz, a evenimentelor din decembrie anul trecut. Repet: o intreaga natiune nu poate fi declarata terorista, in baza principiului unei vini colective. Condamnam acest tip de extremism, indiferent ca provine din partea maghiara sau cea romana. Este de neconceput cum initiatorii legii considera ca a fost o greseala scoaterea din Codul Penal a infractiunii de defaimare a tarii sau a natiunii", spune el.

"Toate acestea nu fac decat sa ne confirme faptul ca mai avem foarte multe de facut in domeniul protectiei minoritatilor, pentru ca maghiarii sa se simta in siguranta la ei acasa. Nu va fi deloc usor in conditiile in care scopul unic al unora dintre politicieni este de a perturba pacea interetnica, doar pentru ca vor sa-si recastige popularitatea pierduta inainte de alegeri", mai spun el, aratand ca, de curand, PSD a respins un proiect de lege asemanator, initiat de catre deputatul Bogdan Diaconu, iar acum, acelasi partid, "elaboreaza o astfel de initiativa inacceptabila, neasumabila".

Mai multi parlamentari PSD, UNPR si PC au depus un proiect de lege care prevede pedepsirea cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani pentru manifestarile publice care defaimeaza tara sau natiunea.

Proiectul prevede introducerea unui nou articol in Codul penal si a fost depus la Senat pe 23 martie:

Art. 256 ind. 1: Defaimarea tarii sau a natiunii

"Manifestarile publice savarsite cu intentia de a defaima tara sau natiunea romana se pedepsesc cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani si interzicerea unor drepturi."

In expunerea de motive, semnata de deputatul PSD Sorin Avram Iacoban, intiatorii sustin ca dezincriminarea, in 2006, a infractiunii de defaimare a tarii si ofensei aduse unor insemne s-a dovedit falimentara si vorbesc despre manifestari secesioniste.

Fragmente din epxunerea de motive:

  • "Tot mai multi cetateni de alte etnii decat cea romana considera Ziua Nationala de Romaniei ca zi de doliu national. Sunt comemorati si se plange la capul criminalilor de razboi, sunt considerati eroi nationali cei care au asasinat populatia romana din Ardeal dupa dictatul de la Viena, sunt ridicati la rang de patrioti cei care promoveaza secesiunea teritoriala si, nu in ultimul rand, asistam la o epurare a populatiei romanesti care inca mai traieste in inima tarii.
  • Aceste manifestari secesioniste si iredentiste, aceste instigari la crima de leznatiune nu fac parte din sfera dreptului la libera expresie, ci pot fi considerate acte pregatitoare care pun in pericol securitatea nationala.
  • Recent, pe acest fond secesionist determinat de componenta etnica, a fost organizat un atentat care urma sa vizeze romanii ce sarbatoreau Ziua Nationala la Targu Secuiesc, atentat care a ramas doar in faza de tentativa datorita eforturilor organelor abilitate.
  • Scoaterea din ilicitul penal a infractiunii de defaimare a tarii sau a natiunii nu a avut niciun fundament real si constitutional."