Inalta Curte de Casatie si Justitie va desemna, vineri, in sedinta publica si prin tragere la sorti, judecatorii care vor face parte din Biroul Electoral Central la alegerile locale din 5 iunie. Potrivit unui comunicat al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, citat de Agerpres, sedinta va avea loc la sediul ICCJ din strada Batistei nr. 25, la ora 8:30, la sala Sectiilor Unite.

In temeiul art. 38 alin. (1) din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, Biroul Electoral Central este alcatuit din 7 judecatori ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie, presedintele si vicepresedintii Autoritatii Electorale Permanente si 11 reprezentanti ai partidelor politice, aliantelor politice, aliantelor electorale, ai organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale si un reprezentant al grupului parlamentar al minoritatilor nationale din Camera Deputatilor.

Conform art. 38 alin. (2) din legea mentionata, desemnarea judecatorilor se face in sedinta publica, in termen de cel mult 5 zile de la stabilirea datei alegerilor, prin tragere la sorti, de catre presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dintre judecatorii in exercitiu ai acesteia. Rezultatul tragerii la sorti se consemneaza intr-un proces-verbal semnat de presedinte si de consultantul-sef al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care constituie actul de investire. Data sedintei pentru tragerea la sorti se aduce la cunostinta publica prin presa scrisa si audiovizuala, de catre presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cu cel putin 24 de ore inainte.

In termen de 24 de ore de la investire, cei 7 judecatori aleg din randul lor, prin vot secret, presedintele Biroului Electoral Central si loctiitorul acestuia.