Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, propune crearea Comunitatii Nationale Independente de Interceptari si reafirma ca ordonanta privind interceptarile trebuie respinsa de Parlament, transmite Agerpres.

"Deja am intocmit o propunere pe care o voi comunica membrilor Parlamentului sa o analizeze, referitoare la crearea Comunitatii Nationale Independente de Interceptari, care sa aiba sarcina care pana in trecut a fost opera Serviciului Roman de Informatii si sa intram in normele democratice care caracterizeaza toate tarile din Europa", a afirmat, miercuri, la Parlament, Calin Popescu-Tariceanu.

El a spus ca isi mentine punctul de vedere potrivit caruia ordonanta privind interceptarile este neconstitutionala.

"In general, la ordonante Parlamentul intervine si poate sa adauge cand sunt scapari, greseli, dar nu atunci cand ordonanta este neconstitutionala. Ca atare imi pastrez punctul de vedere potrivit caruia ordonanta trebuie respinsa si sigur nu trebuie lasat sa se produca un vid legislativ", a adaugat Tariceanu.

Presedintele Comisiei parlamentare pentru controlul activitatii SRI, Georgian Pop, a declarat miercuri ca infiintarea unei autoritati autonome, care sa deserveasca sistemul judiciar, ar putea fi facuta, dar este "foarte greu" de realizat din punct de vedere tehnic.

"Am discutat acest lucru astazi la comisie, in principal din perspectiva activitatii antiteroriste. Vreau sa va spun ca evaluarea la care am ajuns astazi, la comisie, este urmatoarea: Daca noi, politicienii, vom decide ca trebuie sa infiintam o noua platforma care sa deserveasca sistemul judiciar, putem sa o facem. Tehnic, este foarte greu, deci una noua. Si cea actuala ramane la SRI, pentru munca de securitate nationala", a precizat Pop, dupa sedinta la care a participat seful Directiei Generale de Prevenire si Combatere a Terorismului din cadrul SRI, Sorin Cozma.

"Tehnic, nu poti sa iei centrul asta - pentru ca este mult mai mult decat o simpla cladire, este o intreaga infrastructura care acopera toata raza nationala a Romaniei - nu poti sa-l iei si sa-l transferi in alta parte. Mai mult, nu poti sa o transferi la o autoritate civila si pe urma fortele antiteroriste sa apeleze la niste civili, sa coopereze rapid pentru a prinde teroristii. Deci tehnic si pe eficienta nu se poate transfera acest centru. Daca dorim sa infiintam unul nou, care sa nu aiba nicio legatura cu SRI-ul si care sa deserveasca exclusiv sistemul judiciar, el trebuie construit", a explicat Pop.