Presedintele Comisiei parlamentare de control asupra activitatii SRI, Georgian Pop, a declarat marti ca a cerut SRI evaluarea de etapa privind perspectiva riscurilor teroriste pentru Romania si a invitat SRI sa spuna de ce legi are nevoie pentru ca munca de preventie sa fie mai eficienta, transmite Mediafax.

Georgian PopFoto: Agerpres

Georgian Pop a anuntat ca a convocat pentru miercuri, la ora 13.00, o sedinta a comisiei de control asupra activitatii SRI.

"Am solicitat conducerii SRI sa ne trimita un document, care este evaluarea de etapa privind perspectiva riscurilor teroriste pentru Romania si brigada antiterorista si tot sistemul antiterorist din Romania ce solicitari au privind instrumentele de tip juridic pentru a-si face treaba de preventie mult mai bine", a precizat el.

"Din nefericire ne aflam intr-o menghina foarte complicata. La vest - Bruxelles si Paris - aceste atentate nu au fost sporadice, ci in cascada. La fel se intampla in est - in Turcia, unde nu au fost evenimente izolate, au fost atentate programate si executate in cascada. Sigur, in momentul de fata in Romania sistemul de preventie pe dimensiunea antiterorista a fost mentinut pe albastru - precaut, ceea ce insemana un nivel relativ scazut. Dar va asigur ca mentinerea acestui nivel inseamna foarte multa munca de preventie. Ofiterii si subofiterii muncesc non-stop pentru a monitoriza si pentru a preveni sa se intample ceva la noi in tara", a afirmat presedintele Comisiei de control parlamentar asupra activitatii SRI.

El a mai spus ca, in urma noului acord UE - Turcia, cetatenii turci, printre care si simpatizanti ai unor grupari teroriste, vor putea intra fara viza in Europa, inclusiv in Romania.

Totodata, Georgian Pop a spus ca OUG privind interceptarile trebuie imbunatatita, iar colaborarea interinstitutionala dintre SRI si DIICOT nu trebuie intrerupta.

"Daca aceasta ordonanta este intrerupta pentru o perioada de timp, consider ca e cea mai mare eroare strategica pe care o poate face Romania", a punctat parlamentarul. Georgian Pop a trecut in revista restantele cu care se confrunta serviciile de informatii din tara noastra.

"Nu avem reglementata inca, dupa foarte mult timp, chestiunea cu cartelele pre-pay. Da, cred ca pe zona amenintarii teroriste e o vulnerabilitate pentru noi toti. Nu avem reglementata legea securitatii cibernetice. Teroristii intre ei comunica in spatiul virtual. Cred ca este o responsabilitate a tuturor, in special a politicienilor, sa propunem acele instrumente legislative si juridice care sa asigure echilibrul corect intre respectarea drepturilor la viata privata, dar si capacitatea de asigurare a securitatii nationale a Romaniei, in special eficienta pe antiterorism, astfel incat dreptul la viata sa fie asigurat", a explicat el.