Senatorul PNL Covasna, Marius Obreja, insista asupra necesitatii introducerii in legislatia romaneasca a conditiei de reciprocitate la vanzarea terenurilor catre straini.

Parlamentarul covasnean mentioneaza, intr-un comunicat de presa remis marti si citat de Agerpres, ca anul trecut a depus, impreuna cu alti colegi, un proiect de modificare a Legii privind reglementarea vanzarii si cumpararii de catre straini a terenurilor agricole, ce prevede introducerea unei clauze de reciprocitate.

"De luni de zile, am depus in Parlament o initiativa legislativa, care asigura un filtru in ceea ce priveste vanzarea terenurilor catre persoane fizice straine. In esenta, propun ca investitorii straini sa poata achizitiona aceste terenuri, respectand, prin simetrie, legislatia tarii din care provin. In urma studierii prevederilor din legislatia tarilor membre UE, referitoare la vanzarea terenurilor agricole catre cetatenii straini, se poate constata ca exista o serie de conditii care nu se regasesc in legislatia din Romania. Acestea imbraca forme diferite - de la plafonarea suprafetelor terenurilor ce pot fi achizitionate de straini (Estonia, Polonia, Spania), la conditii de utilizare a terenurilor in scop productiv (Bulgaria, Letonia, Lituania, Cehia, Suedia), pana la interdictia de achizitionare a terenurilor (Ungaria)", se arata in comunicatul de presa.

In aceste conditii, senatorul liberal propune introducerea in lege a unor conditii de reciprocitate, astfel incat un cetatean strain sa aiba exact aceleasi drepturi la achizitionarea de terenuri agricole, precum cetatenii romani in statele UE.

"Am convingerea ca aceasta lege confera dreptul fundamental la identitate si respect, pe care cetatenii romani inca se straduiesc sa il recapete in raport cu cetatenii UE", a mai spus parlamentarul covasnean.

Marius Obreja a facut un apel public catre Camera Deputatilor, in special catre presedintele Valeriu Zgonea, sa urgenteze dezbaterile pe marginea acestui proiect, dat fiind faptul ca "instrainarea terenurilor agricole a devenit un fenomen de amploare pe care nu-l mai putem ignora".

De asemenea, senatorul i-a sugerat premierului Dacian Ciolos, care a avut recent o pozitie publica pe marginea acestui subiect, ca poate cere dezbaterea proiectului in regim de urgenta, "pentru a nu mai asista pasiv la instrainarea terenurilor agricole".