Barack Obama a salutat luni la Havana o "noua zi" in relatiile dintre Statele Unite si Cuba, recunoscand in acelasi timp ca "diferente" reale raman intre cele doua tari, relateaza AFP si Agerpres.

Viitorul Cubei "va fi decis de cubanezi", a insistat presedintele SUA in a doua zi a vizitei sale istorice in capitala Cubei.

Cu toate acestea, a subliniat el, Washingtonul va continua sa aiba cu autoritatile cubaneze "discutii sincere" asupra subiectelor care deranjeaza.

"Am avut o discutie buna pe teme de democratie si drepturi ale omului", a asigurat Obama, dupa o intalnire cu omologul sau cubanez Raul Castro la Palatul Revolutiei din Havana, un simbol puternic al luptei impotriva "imperialismului american", noteaza France Presse.

"Sper ca vizita mea aici arata modul in care suntem gata sa incepem un nou capitol in relatiile cubano-americane", a insistat el.

Salutand "spiritul de deschidere" al omologului sau cubanez, Obama a asistat, cu toate acestea, vizibil surprins, la raspunsurile manioase ale acestuia din urma cand un jurnalist american l-a intrebat despre prizonierii politici.

"Exista aici prizonieri politici? Dati-mi lista imediat pentru a-i elibera... Dati-mi numele... In cazul in care exista, ei vor fi eliberati inainte de miezul noptii", a asigurat Raul Castro, 84 de ani, vizibil iritat, in timpul unei conferinte de presa alaturi de presedintele american Barack Obama.

Cateva minute mai tarziu, cand un alt jurnalist a revenit la aceasta tema, el a declarat:

"Acum eu sunt cel care vreau sa pun o intrebare... cat de multe tari respecta cele 61 de drepturi ale omului si civice, care tara le respecta pe toate, cunoasteti? Eu stiu, niciuna! Unele respecta doar cateva, altele respecta altceva. Noi suntem intre ele".

"Cuba respecta 47, altele respecta mai multe si altele mai putine. Nu se poate politiza problema drepturilor omului, nu este corect", a spus el, adaugand: "Vedeti un drept mai sacru decat dreptul la sanatate? Sunteti de acord cu educatia gratuita?".

"Considerati, de exemplu ¬ si acesta este ultimul exemplu pe care il dau ¬ credeti ca pentru aceeasi munca, un barbat (ar trebui) sa castige mai mult decat o femeie, pentru ca ea este femeie? Ei bine, in Cuba femeia castiga la fel de mult ca un barbat chiar daca face aceeasi munca", a insistat presedintele cubanez.

Conferinta de presa s-a incheiat imediat dupa ce Raul Castro a dat mana cu omologul sau american.

Comisia cubaneza pentru drepturile omului, organizatie interzisa dar tolerata de autoritati, a anuntat, la sfarsitul anului 2015, 70 de detinuti din motive politice in Cuba, o cifra care nu a fost confirmata de marile organizatii de aparare a drepturilor omului ca Amnesty International.

Duminica, marsul disidentelor "Femeile in alb" s-a soldat cu zeci de arestari, ca cateva ore inainte de sosirea in Cuba a presedintelui Obama.

Primul presedinte al Statelor Unite care s-a dus in Cuba dupa 88 de ani, Barack Obama, care isi incheie mandatul in ianuarie 2017, doreste sa profite de aceasta vizita pentru a face ireversibil procesul de apropiere, mai noteaza AFP.