Premierul Dacian Ciolos a scris, duminica seara, pe pagina sa de Facebook, ca raspuns la scrisoarea deschisa adresata de deputatul Daniel Zamfir, initiatorul legii darii in plata, ca "Domnul deputat are din pacate o abordare populista prin aceasta pozitie. Am spus de la inceput ca sustin legea darii in plata si am spus-o si direct bancilor. Insa aceasta lege trebuie sa tina cont de adevaratele cazuri sociale, de familiile care si-au cumparat pe credit o locuinta, si nu de speculatorii imobiliari."

Dacian CiolosFoto: HotNews / Dan Popescu

Ciolos adauga ca "Asta este pozitia Guvernului. Nu stiu cine este cel care face intoxicare. Guvernul vrea o lege functionala si nu populista. Bancile au clar o lectie de invatat in relatia lor cu clientii. Dar pentru ca legea darii in plata sa fie cu adevarat aplicabila (si nu atacabila in justitie), si sa fie in interesul clientilor , ea are nevoie de adaptari."

Deputatul PNL Daniel Zamfir i-a cerut lui Dacian Ciolos, prin intermediul unei scrisori deschise, sa opreasca "minciuna, intoxicarea si abuzul impotriva Legii darii in plata", acuzandu-l pe premier ca a ales sa serveasca interesele bancherilor in loc sa reprezinte interesele romanilor.

"Va adresez aceasta scrisoare deschisa pentru a va cere, in al doisprezecelea ceas, sa opriti minciuna, intoxicarea si abuzul impotriva Legii darii in plata si, pe cale de consecinta, impotriva sutelor de mii de familii din Romania care asteapta aceasta lege sufocate de credite pe care nu le mai pot plati nu din cauza lor, nu din rea-vointa, ci din cauza crizei, produselor mincinoase vandute de banci, clauzelor abuzive din contracte si lipsei de supraveghere a Bancii Nationale. Va scriu plin de revolta ca dumneavoastra, premierul Romaniei, ati ales sa serviti interesele unor bancheri straini care in a doua cea mai saraca tara din Europa au facut profit dublu fata de media europeana, in loc sa serviti demn interesele celor care cu adevarat aveau nevoie sa fie reprezentati de dvs: cetatenii Romaniei!", se arata in scrisoarea deschisa semnata de Daniel Zamfir.

Initiatorul Legii Darii in plata considera ca in punctul de vedere pe care l-a trimis Camerei Deputatilor, Guvernul preia, aproape cuvant cu cuvant atacurile mediului bancar la adresa acestei legi si al acuza pe Ciolos a ales sa "faca jocurile celor care doresc sa o ingroape definitiv".

"Nu are nicio relevanta pentru dumneavoastra ca toate aceste propuneri toxice pe care le-ati preluat de la bancheri au fost respinse chiar de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, aflata in subordinea Guvernului pe care il conduceti? Nu are nicio relevanta ca aceleasi propuneri au fost respinse de doua ori de Senatul Romaniei si, anterior, si de Camera Deputatilor? Nu are nicio relevanta ca nici Presedintele Romaniei nu le-a preluat?", continua Zamfir.

Deputatul liberal a respins si ideea ca legea ar fi neconstitutionala.