Traian Basescu a declarat, vineri seara, ca membrii MP vor activa sub sigla si denumirea PMP (Partidul Miscarea Populara) in urma deciziei de vineri a Curtii de Apel Bucuresti care a respins cererea de inregistrare in Registrul partidelor politice a Miscarii Populare (MP) si ca, in atare conditii, nu vor exista probleme de depunere a listelor de candidati la alegerile locale, transmite Agerpres.

Traian BasescuFoto: Mihai Ivascu / Hotnews.ro

"Al doilea subiect este legat de respingerea inregistrarii Miscarii Populare. (...) Partidul Miscarea Populara este inregistrat, are toate structurile functionale, nu s-a desfiintat, in lipsa infiintarii Miscarii Populare. Pe structurile Partidului Miscarea Populara am functionat si pana-n prezent, asa vom functiona si in continuare. Nu avem niciun fel de probleme legate de depunerea listelor de candidati in toate localitatile tarii pentru ca sistemul de aprobare este la nivel local. Doar la Consiliul National trebuie validate candidaturile la Primaria Capitalei. In rest, toate candidaturile sunt de competenta judeteana, municipala, nu avem impedimente din acest punct de vedere", a declarat Traian Basescu, intr-o conferinta de presa.

El a explicat ca membrii formatiunii pe care o conduce au adunat semnaturi pentru alegerile locale sub sigla Miscarii Populare, iar altii sub sigla Partidului Miscarea Populara.

"Unii au facut-o sub denumirea Miscarea Populara, altii sub denumirea PMP, Partidul Miscarea Populara. Au fost mai inspirati cei care au facut-o pe PMP, ceilalti trebuie sa-si refaca listele. Este o buna campanie, cu atat mai mult cu cat, dincolo de mijloacele electronice, de televiziuni locale mizam foarte mult pe o campanie de la om la om", a declarat Basescu.

Despre respingerea de catre CAB a cererii de inregistrare a MP, Basescu a spus ca "este prima data cand un procuror s-a batut cu toata forta statului impotriva inregistrarii unui partid".

"Este, daca vreti, si contrar deciziilor CEDO care recomanda o minima implicare a statului in aprobarea functionarii structurilor asociative cum sunt partidele. Procurorul de dosar de la Tribunalul Bucuresti a tinut neaparat sa arate ca in Romania statul e stat si au tinut cont si unii dintre judecatori de acest punct de vedere, drept pentru care s-a respins inregistrarea partidului. Va pot spune ca, in mod cert, vom face o plangere la CEDO pentru implicarea abuziva a statului in inregistrarea unui partid. Intr-o tara in care se inregistreaza zilnic doua-trei partide nu mi se pare intamplator ca exact Miscarea Populara a fost partidul pentru care procurorii s-au luptat cu toata forta statului pentru a nu se inregistra", a mai declarat el.

Curtea de Apel Bucuresti a respins vineri cererea depusa de fostul presedinte Traian Basescu de inregistrare a formatiunii Miscarea Populara in registrul partidelor politice.

Initial, Tribunalul Bucuresti a acceptat, in decembrie 2015, cererea depusa de Traian Basescu privind acordarea personalitatii juridice si inregistrarea formatiunii Miscarea Populara in registrul partidelor politice, insa Curtea de Apel Bucuresti a admis vineri apelul declarat de Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, respingand astfel inregistrarea partidului.

De mentionat ca cei doi judecatori ai completului de la Curtea de Apel Bucuresti au avut opinii contrare in legatura cu cererea depusa de Traian Basescu, astfel incat a fost introdus un al treilea magistrat in complet, care a inclinat decizia in sensul respingerii solicitarii de inregistrare.

Decizia este definitiva.

Pe 24 octombrie 2015, a avut loc Congresul de infiintare a formatiunii politice Miscarea Populara, cei 5.000 de delegati votand alegerea lui Traian Basescu ca presedinte al partidului.

Traian Basescu s-a inscris in Partidul Miscarea Populara pe data de 9 octombrie 2015, pentru ca apoi tot el sa propuna schimbarea denumirii partidului in "Miscarea Populara".