PSD ar urma ca vineri sa isi stabileasca si sa anunte candidatii la alegerile locale la Primaria Capitalei si la primariile de sectoare, in cadrul sedintei Comitetului Executiv National, insa, desi anuntasera ca merg impreuna cu ALDE, cele doua partide nu si-au impartit pana acum definitiv candidatii. In ultima perioada, Calin Popescu Tariceanu si Liviu Dragnea au avut mai multe intalniri in care au discutat despre formula de colaborare in Bucuresti, iar presedintele Senatului a anuntat joi ca, in urma unor discutii purtate miercuri au stabilit ca cele doua partide sa mearga impreuna si sa sustina candidati comuni. Tot din declaratia de joi a lui Tariceanu reiese insa ca imparteala pe sectoare nu este definitiva si ca numele acestor candidati nu sunt stabilite.

  • UPDATE CEx urmeaza sa inceapa vineri la ora 12.00. Liderii fostei coalitii de guvernare - Dragnea, Tariceanu si Neculai Ontanu (UNPR) ar urma sa continue negocierile inainte de sedinta.

Surse politice au precizat pentru HotNews.ro ca cei doi ar urma sa se intalneasca din nou in aceasta seara, dar Tariceanu a negat acest lucru joi, intr-o declaratie de presa la Senat.

"Nu ma mai vad cu domnul Dragnea. Domnul Dragnea, din cate stiu, astazi este la Bruxelles. N-am cum sa ma vad cu el astazi, stiu ca au maine sedinta, noi avem saptamana viitoare sedinta, in care vom stabili aceste lucruri. Nu stiu care e ordinea de zi de la PSD. Intrebati-i pe ei" a fost raspunsul lui Tariceanu.

Mai multe surse politice au sugerat ca Dragnea si Tariceanu nu reusisera sa se inteleaga pana joi in privinta modului in care isi vor imparti candidatii in sectoare si ca PSD ar putea chiar sa anunte vineri o alta pozitie fata de ALDE, adica sa decida ca de fapt sa mearga separat.

Acest lucru in contextul in care fiecare are propriile sondaje de opinie, iar in timp ce PSD are sedinta conducerii maine, ALDE o va avea saptamana viitoare.

Intrebat joi daca intelegerea cu PSD, pe candidaturile la Bucuresti a cazut, Tariceanu a raspuns:

"Nu, intelegerea n-a cazut, am avut si ieri o discutie cu domnul Dragnea. Am comunicat ieri, pe scurt, ceea ce s-a intamplat la discutie. Asa cum v-am spus, avem si noi si PSD-ul intentia de a realiza un rezultat cat mai bun la Bucuresti si, sigur ca, din aceasta perspectiva, cred ca ceea ce trebuie sa urmarim este sa vedem care sunt cei mai buni candidati si, sigur, ca acesti candidati sa ii desemnam sa ne reprezinte in acele sectoare care au un profil cat mai apropiat de profilul candidatilor sau profilul candidatilor sa fie cat mai apropiat de cel al cetatenilor. Nu e un lucru simplu."

Despre sondaje si candidati si faptul ca nu ii va sustine pe Ontanu, Piedone sau Vanghelie:

"Unii sunt deja testati. Pot sa va spun, am facut sondaje in unele sectoare, nu in toate sectoarele, in Bucuresti. Stiu ca si PSD-ul are sondaje si noi am facut sondaje ca sa vedem cum stau candidatii, cum sunt perceputi. Am observat ceea ce a aparut si in presa, ieri. Ca, intr-adevar, primarii care au functionat in sectoarele 1, 2, 4 si 5 sunt foarte bine pozitionati (Andrei Chiliman, Neculai Ontanu, Cristian Popescu Piedone si Marian Vanghelie - n.r.).

Nu vorbesc de Sectorul 3, pentru ca am stabilit cu PSD, va ramane tot domnul Negoita sa candideze. Dar, ma refeream la acele sectoare si va pot confirma ca au un procent de sustinere ridicat. Insa, noi am hotarat sa ne prezentam cu alti candidati.

Adica, nu ne prezentam cu domnul primar de la sectorul 4 sau sectorul 5 care au dreptul sa candideze. Ei pot sa candideze ca independenti. Eu nu stau sa pronunt nume pentru ca nu e treaba mea sa stau sa intru in dialog cu ei. Avem proprii candidati. Daca actualii primari, care sunt in functii sau sunt suspendati vor sa candideze, o vor face, dar nu din partea noastra. Si nu-i sustine nici PSD-ul, din ce stiu eu cel putin pana-n momentul de fata. N-am auzit un astfel de punct de vedere de la ei.

*O problema aici este candidatura lui Ontanu, avand in vedere ca, daca PSD si UNPR se inteleg, PSD ar putea sa nu isi mai puna candidat si cele doua partide sa il sustina pe seful UNPR.

"In toate sectoarele avem candidati proprii si PSD are candidati proprii. Dintre candidatii nostri si candidatii lor o sa selectam pe cei care sunt cei mai potriviti. Mergem impreuna, dar trebuie sa vedem care sunt cei mai buni candidati. Pentru ca, la sectorul 1, va dau un singur exemplu, este domnul Tudorache, care este presedintele organizatiei si este Laura Chiriac, de la ALDE. Si stam si cantarim: cine e cel mai potrivit! In functie de asta alegem si sectoarele si candidatii. Evident ca nu pot fi doi candidati, daca mergem pe o lista comuna. In momentul de fata, aceasta este decizia pe care am luat-o si pe ea incepem si construim."

Reiese de aici faptul ca la Sectorul 1 inca nu este batuta in cuie candidatura Laurei Chiriac. Un alt sector pe care ALDE si l-ar fi dorit este sectorul 4, unde ar putea sa candideze viceprimarul sectorului 4, Stefan Spiridon. Si aici PSD avea saptamana trecuta un candidat desemnat, pe Daniel Baluta, primarul interimar dupa demisia lui Piedone.

La sectorul 5, dupa ce a picat varianta cu Cristian Rizea, PSD ar putea merge fie cu Dumitru Chirita, un apropiat al lui Vanghelie, fie cu deputatul Daniel Florea. Strategia de aici depinde de o eventuala candidatura a lui Vanghelie.

La sectorul 6 este aproape sigur ca va candida senatorul PSD Gabriel Mutu, care a inceput de ceva vreme precampania.

Neintelegerile dintre Tariceanu si Dragnea s-ar fi referit tocmai la faptul ca ALDE isi doreste mai multe sectoare decat este dispus PSD sa ofere. De atlfel, intr-un raspuns dat miercuri seara la B1 TV, aparent in gluma, la intrebarea "cate sectoare v-ati dori?", Tariceanu a raspuns: "cat mai multe".

Tariceanu a fost intrebat si daca fiecare partid isi va anunta candidatii proprii si mai apoi se va vedea care va fi sustinut: "Nu cred ca asta va fi cea mai buna formula dar, in fine, fara s-o exclud... in mod normal, ar trebui sa nu facem anunturi de cate doi candidati pe acelasi sector, pe aceeasi functie, daca mergem impreuna."

Problema este si la Primaria Generala. Cei de la ALDE si-au dorit o candidatura a lui Sorin Campeanu, fost ministru al Educatiei, sustinuta de PSD, insa acesta a refuzat, potrivit unor surse politice, iar acum nu ar avea un nume, mai ales ca Tariceanu, desi sta foarte bine in sondajele din Capitala, nu doreste sa candideze.

De partea cealalta, PSD i-a testat in cel mai recent sondaj pe Gabriela Firea - despre care Dragnea a spus ca are prima sansa, pe fostul ministru Eugen Teodorovici si senatorul Serban Nicolae care si-au exprimat dorinta de a candida, si pe europarlamentarul Mircea Diaconu, care a declarat pentru HotNews.ro ca nu are de gand sa candideze si ca nu a fost intrebat de nimeni daca poate fi testat in sondaje.

Intalnirea lui Ponta cu Tariceanu

Un alt aspect de luat in calcul in acest context este faptul ca fostul premier Victor Ponta a facut luni o vizita liderilor ALDE. Ambele parti au spus ca a fost vorbva de o intalnire intre prieteni, Tariceanu afirmand ca au discutat "despre fotbal" si nu despre o sustinere politica.

"Nu a fost o sedinta de lucru. A venit intr-o vizita. Nu avem de ce sa ne ascundem. Am ramas intr-o relatie foarte buna, cum e si normal. Am fost parteneri in USL. Consideram ca a fost un proiect foarte bun - performanta guvernului condus de Victor Ponta a fost foarte buna si am ramas intr-o relatie foarte buna. Din cand in cand mai stam de vorba. Nu avem de ce sa ne ferim. Putea foarte bine sa iasa printr-o alta usa si sa nu treaca pe aici, dar nu mi se pare ca e de demnitatea noastra sa ne ascundem", a declarat Tariceanu.

"Nu am discutat de nicio sustinere. Ce sustinere? Ca Ponta, dupa cum vedeti, nu mai este activ. Nu am discutat subiecte politice. Am discutat de fotbal, ca a jucat ieri Real Madrid", a mai spus Tariceanu.

Intrebat de HotNews.ro despre un zvon referitor la o candidatura a sa la Primaria Capitalei cu sprijinul ALDE, Ponta a raspuns ca intentioneaza sa ramana membru PSD si nu va candida pentru nicio primarie.

La randul sau, Tariceanu a declarat marti, intrebat despre o eventuala sustinere ALDE pentru o candidatura a lui Victor Ponta: "Nu cred ca domnul Ponta isi doreste sa candideze din partea ALDE. Dansul este un membru PSD vechi si consacrat si nu am intuit in niciun fel din partea domniei sale dorinta de a candida la alegerile locale, cu atat mai putin din partea ALDE".

Joi, Tariceanu a declarat ca nu are proiecte politice cu Ponta. "Nu, nu, eu personal nu am" a spus el, raspunzand la o intrebare in acest sens. "Domnul Ponta nu am vazut sa aiba. Domnul Ponta are fundatia pe care o stiti, de care banuiesc ca se ocupa. Eu am alt proiect politic si va pot spune care este proiectul meu politic si anume cel mai important lucru pe care il vad in plan strict politic legat de ALDE este ca ALDE sa intre in parlamentul viitor, iar ca proiect politic mai amplu este cel ca Romania sa ajunga, ca tara, la nivelul maxim de potential pe care il are."