Presedintele Klaus Iohannis a declarat joi, inaintea plecarii la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, ca principala tema va fi problema migratiei, iar "Turcia trebuie ajutata pentru a opri fluxul migrationist". Klaus Iohannis a amintit ca o serie de propuneri pentru sprijinirea Turciei au fost discutate saptamana trecuta, tot in cadrul unui summit la Bruxelles, iar "Romania agreeaza aceste masuri, dar trebuie spus in mod foarte clar, cu respectarea legislatiei europene in materie".

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Klaus Iohannis a adaugat ca aceste propuneri "Vor fi dezbatute, dupa parerea noastra, destul de intens. Turcia a solicitat o majorare a sprijinului financiar din partea UE, aceasta chestiune va fi de asemenea dezbatuta. Romania agreeaza aceste masuri, dar trebuie spus in mod foarte clar, cu respectarea legislatiei europene in materie."

Seful statului a mai precizat ca "O tema care nu va da emotii, dar pe care tin sa o mentionez este semestrul european - o procedura prin care economia tarilor europene este evaluata. In ultimul raport, am constatat cu bucurie ca Romania a fost scoasa de sub dezechibru macroeconomic. România, împreună cu puţine ţări din Uniunea Europeană, este declarată o economie fără dezechilibru macroeconomic. Este un progres semnificativ obtinut in ultima perioada de Romania. Sigur, trebuie consolidata aceasta clasificare. ".