Copresedintele PNL Alina Gorghiu se declara ingrijorata cu privire la afirmatia procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, referitoare la faptul ca mai multe dosare ANRP erau la DNA cand a preluat sefia Directiei, insa erau nelucrate, potrivit Agerpres.

Gorghiu subliniaza ca aceasta declaratie a procurorului sef este destul de grava, motiv pentru care trebuie sa existe explicatii.

"Pentru mine este o mare ingrijorare aceasta declaratie. Nu in sine declaratia doamnei Kovesi, ci faptul ca realitatea ar putea sa stea asa. Daca se intampla acest lucru in domeniul restituirilor fiti absolut convins ca se intampla in foarte multe spete de coruptiei atunci poate nu ar fi rau sa existe mai multa transparenta din partea acestor institutii si daca au gresit cei care au fost inainte la conducerea institutiei respective, sa ni se spuna si noua. Este o institutie care functioneaza din bani publici, o institutie care are sprijinul populatiei din Romania si se bucura de o mare credibilitate si as vrea sa stiu si eu ca lider de partid daca intr-adevar exista tipul acesta de comportament intr-o institutie ca DNA - sa tii niste dosare doar pentru ca nu ai vrut sa le lucrezi. Este o declaratie destul de grava si as vrea sa aud de la seful acestei institutii detalii. (...) O justificare trebuie sa existe", a spus liderul PNL, miercuri, la Digi 24.

Alina Gorghiu afirma ca nu este normal ca dosarele sa nu fie lucrate zeci de ani.

"Fiecare trebuie sa-si faca ordine in propria gradina si daca lucrurile chiar stau asa si ma intreb - nu stiu daca chiar neaparat pe retrocedari p- dar ganditi-va ca sunt foarte multe dosare care dospesc ani de zile, aici este semnul meu de intrebare. (...) Nu mi se pare normal sa tii un dosar la sertar 5-10 ani de zile in nelucrare si sa-l scoti ulterior pe un birou si sa te apuci de audieri la 10-12-14 ani distanta, pentru ca atunci sunt multiple semne de intrebare si suspiciuni", a sustinut copresedintele PNL.

Ea a mai sustinut ca punerea in aplicare a hotararilor judecatoresti este deficitara.

Gorghiu a afirmat si ca declaratia ministrului de Justitie, Raluca Pruna, cu privire la OUG privind interceptarile a fost una nefericita si a criticat reactiile politicienilor in acest caz.

"Declaratia este una nefericita. A alatura ideea de drepturi si libertati sintagmei de lux mi se pare o alaturare nefericita. (...) Cred ca raspunsul a fost de o vulgaritate exagerata", a spus liderul PNL.

Laura Codruta Kovesi a declarat miercuri la Adevarul live ca la momentul in care a preluat conducerea DNA dosarele ANRP se aflau la Directie, aratand ca timp de foarte multi ani nu a umblat nimeni in ele.

"A fost un caz cu un vicepresedinte al ANRP, daca nu ma insel Baciu, care a fost instrumentat de catre DNA. Cu aceasta ocazie, au fost ridicate mai multe dosare de retrocedare si care se gaseau la DNA. As putea sa va spun ca nu a umblat nimeni in acele dosare timp de foarte multi ani", a spus Kovesi.

Ea a aratat ca in aceste dosare se vehiculau sume enorme drept mita, multe multe proprietati fiind supraevaluate, motiv pentru care statul a pierdut foarte multi bani.

"Noi, in toate aceste dosare, am dispus masuri asiguratorii pentru a incerca sa recuperam aceste prejudicii. Mai avem in prezent de verificat peste 200 de dosare de retrocedari. Aceste fapte au fost comise dupa infiintarea ANRP si pana in anul 2011-2012", a mai spus Kovesi.