Prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, s-a adresat instantei solicitand anularea hotararii Consiliului Judetean prin care steagul secuiesc a fost aprobat ca steag al judetului, motivand ca aceasta incalca mai multe legi, transmite Agerpres.

Steagul secuiescFoto: Agerpres

In documentele inaintate Tribunalului Harghita se arata ca, 'in urma exercitarii controlului de tutela administrativa, prefectul a constatat faptul ca hotararea a fost adoptata cu incalcarea mai multor prevederi legale si constitutionale si cu nesocotirea drepturilor si intereselor tuturor cetatenilor judetului Harghita'.

Potrivit sursei citate, hotararea mentionata este similara cu o alta, adoptata in 2009, care a fost anulata de Curtea de Apel Targu Mures prin decizia civila nr. 2690/R/26.09.2012, definitiva si irevocabila. Drept urmare, decizia Curtii de Apel, in care se arata ca steagul este monoetnic si nu este reprezentativ pentru toti locuitorii, se bucura de 'puterea lucrului judecat' si nu poate fi contrazisa prin nicio alta hotarare.

Prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, a declarat ca a solicitat instantei sa constate ca, prin introducerea doar a anumitor simboluri heraldice pe steagul aprobat, Consiliul Judetean nu a actionat in numele si in interesul colectivitatilor pe care le reprezinta.

'Adoptarea, printr-un act administrativ cu caracter normativ a asa/zisului steag secuiesc, in calitate de simbol oficial al unei unitati administrativ teritoriale in care traiesc si romani, precum si locuitori ai altor etnii, respectiv transformarea unui simbol monoetnic specific in mod exclusiv al unei comunitati, intr-un simbol al unei autoritati publice a statului roman nu corespunde obligatiei de respectare a interesului social si a politicii legislative a statului roman, cu atat mai mult cu cat autonomia locala este exercitata pe baza si in limitele prevazute de lege. De aceea, consider ca orice steag trebuie sa fie reprezentantiv pentru toti locuitorii judetului, mai ales ca, in virtutea prevederilor Constitutiei, cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari', a declarat presei prefectul Adrian Jean Andrei.

Prefectul a punctat faptul ca a cerut Consiliului Judetean revocarea acestei hotarari si intrarea in legalitate, dar autoritatea publica nu s-a conformat, motiv pentru care s-a solicitat anularea acesteia in instanta.

'Am solicitat instantei anularea hotararii, pentru ca ea incalca legile si Constitutia Romaniei, steagul nefiind reprezentativ pentru toate comunitatile din judet. Consiliul Judetean trebuia sa mai tina seama si de normele de tehnica legislativa pentru elaborarea hotararii, era obligat sa ia in considerare interesul social, politica legislativa a statului roman, cerintele corelarii cu reglementarile interne si armonizarea legislatiei nationale cu legislatia comunitara si cu tratatele internationale la care Romania este parte', a declarat prefectul judetului.