Copresedintele ALDE Calin Popescu-Tariceanu a declarat luni ca ordonanta de urgenta privind interceptarile, adoptata de Guvern, nu trebuie discutata in Parlament, ci trebuie respinsa pentru ca este neconstitutionala, potrivit Agerpres.

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

'Ordonanta de urgenta nu trebuie discutata in Parlament, ea trebuie respinsa pur si simplu, pentru ca este neconstitutionala. Constitutia spune foarte clar, la capitolul referitor la delegarea legislativa, ca ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate in domeniul legilor constitutionale, nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului si drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie. Deci ordonanta este neconstitutionala. De aceea trebuie respinsa si nu discutata si trebuie ca Parlamentul sa-si intre in rol si sa vina sa propuna un proiect pe care sa-l si adopte, care sa fie in concordanta cu decizia Curtii Constitutionale', a precizat Tariceanu, intr-o conferinta de presa.

El a adaugat ca solutia in aceasta problema este crearea unei autoritati independente de interceptare, asa cum a fost prevazut in proiectul de lege privind legile securitatii nationale in 2007. Potrivit lui Tariceanu, aceasta autoritate ar trebui sa fie autonoma si independenta fata de orice autoritate a administratiei publice si supusa controlului Parlamentului, avand competenta nationala unica si exclusiva in domeniul interceptarii comunicatiilor. 'Care e problema ca echipele sa fie transferate catre autoritatea autonoma si independenta, care se organizeaza si face exact munca ce este facuta astazi de catre SRI', a sustinut Tariceanu.