Ordonanta de urgenta privind interceptarile nu e suficient de bine explicata, iar acest lucru trebuie sa se faca in normele de aplicare, a precizat luni avocatul Gyorgy Frunda, fost senator UDMR, citat de Agerpres.

"Nu e suficient de bine explicata (n.r. OUG) si acest lucru trebuie sa se faca in normele de aplicare si, evident, este un act normativ tranzitoriu, iar Parlamentul ar trebui cat de repede sa modifice legea in urma deciziei CCR si in lege sa se faca toate specificatiile necesare", a precizat Gyorgy Frunda, la RFI.

Potrivit acestuia, in normele de aplicare trebuie prevazute foarte "clar si limitativ" situatiile in care SRI poate face acte de cercetare.

"Incercam iarasi sa copiem modelul francez, care permite serviciilor secrete franceze ca, in caz de siguranta nationala si terorism, sa faca acte de urmarire penala, dar prevede limitativ acest lucru si interzice legea franceza ca serviciile speciale de securitate franceza sa faca interceptari sau alte acte de urmarire penala pentru orice alt fel de infractiuni", a precizat Frunda.

In opinia sa, CCR a luat o "decizie solomonica", in momentul in care a anuntat ca decizia se aplica inclusiv dosarelor in curs.

"Asta inseamna ca judecatorul va trebui sa elimine din dosarele care se afla deja pe rolul instantelor de judecata acele interceptari care au fost facute de SRI. Acestea sunt neconstitutionale si judecatorul nu le va putea lua in considerare, atunci cand va lua o decizie in speta respectiva. Desigur, dosarele merg inainte si pe baza probatoriului existent la dosar, alt probatoriu decat inregistrarile, judecatorul va lua o decizie. Pentru dosarele aflate in curs la Parchet, procurorul va fi obligat sa elimine aceste dosare, iar in acele dosare in care s-a adus deja o decizie, potrivit deciziei CCR, de ele judecatorul nu se poate atinge", a spus fostul parlamentar.

Referindu-se tot la dosarele in cazul carora s-a luat deja o decizie, Frunda a spus ca, daca un inculpat sau un condamnat a ridicat exceptia de neconstitutionalitate a interceptarilor, el va putea printr-o contestatie in anulare sa ceara redeschiderea dosarului.