Premierul Dacian Ciolos afirma, intr-un comentariu postat pe pagina sa de Facebook, ca o intelege pe Laura Codruta Kovesi, procurorul-sef al DNA, care s-a pronuntat saptamana aceasta in favoarea mentinerii MCV, dar considera ca societatea romaneasca "isi poate sustine drepturile si asteptarile, inclusiv sustinand activitatea DNA. Trebuie sa invatam sa traim responsabil si fara proptele externe, sa incepem sa avem incredere in noi insine."

Dacian CiolosFoto: Comisia Europeana

Laura Codruta Kovesi declarase miercuri, intr-o emisiune la Digi 24, ca "Nu stiu ce consecinte politice sunt sau ce implicatii politice, insa eu, ca magistrat, va pot spune ca acest MCV a fost extrem de util pentru noi si, daca el va continua, daca Comisia Europeana va decide sa continue, noi vom fi in continuare extrem de cooperanti si sunt convinsa ca toate evaluarile care se vor face vor fi la fel de obiective. Din perspectiva mea, acest mecanism de foarte multe ori a blocat anumite initiative care doreau sa limiteze instrumentele investigative sau doreau sa restranga competentele pe care DNA le are. (...) De fiecare data, acest MCV a adus in discutie sustinerea institutiilor europene (...) in a pastra progresele care s-au facut. Din aceasta perspectiva, eu sunt de acord ca acest MCV sa ramana."

Luna trecuta, premierul Dacian Ciolos a afirmat, intr-o intalnire cu ambasadorii statelor UE, ca Mecanismul de Cooperare si Verificare ar trebui inlocuit cu un sistem intern.