Ce urmeaza sa se intample cu proiectul de lege care modifica indemnizatiile de crestere. Ministerul Muncii estimeaza un impact bugetar de 850 milioane de lei in 2017

de Iulia Rosca     HotNews.ro
Miercuri, 9 martie 2016, 16:51 Actualitate | Politic


Parinti si copii
Foto: MorgueFile.com
Deputatii din comisia de munca au adoptat marti o serie de modificari substantiale la legislatia privind acordarea concediului si indemnizatiei de crestere a copilului. Practic, prin amendamente asupra carora s-au pus de acord pe loc, in timpul discutiilor din sedinta, deputatii de la toate partidele au creat o lege noua, fara a avea un efort bugetar estimat. Aceste prevederi urmeaza sa intre in vigoare de la 1 iulie 2016. Pentru ca acest lucru sa se intample, proiectul mai are doar doi pasi legislativi de trecut.

Principalele prevederi, pe scurt:
 • Nu mai exista plafonul maxim al indemnizatiei de 3400 lei/luna;
 • Mamele vor primi indemnizatie lunara in cuantum de 85% din media veniturior nete realizate ultimele 12 luni din ultimii 2 ani, insa nu mai putin de 85% din salariul minim brut pe tara - eliminandu-se ISR-ul (indicele social de referinta care era in valoare de 50 de lei) din lege. Avand in vedere ca salariul minim brut pe tara va fi 1250 lei incepand cu 1 mai, valoarea acestei indemnizatii minime va fi de 1060 lei/luna.
 • Se acorda indemnizatia pana la implinirea varstei de doi ani de catre copil;
 • Daca decid sa se intoarca, mamele vor primi stimulent de insertie in cuantum de 50% din indemnizatia minima (adica din 85% din salariul minim brut) - circa 500 lei lunar;
 • Nivelul indemnizatiei lunare se majoreaza cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata, pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere.
Proiectul Lege pentru modificarea art.2 alin.(3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, cu modificarile aduse, ce vor fi prevazute in raportul de admitere cu amendamente, va intra la vot final in plenul Camerei Deputatilor cel mai probabil miercurea viitoare. Proiectul a fost deja adoptat de Senat in septembrie.

In mod normal, nu exista niciun fel de emotii in privinta adoptarii acestuia, intrucat aceste prevederi sunt considerate o victorie atat de catre PNL cat si de catre PSD. In timpul sedintei de marti, atat vicepresedintele PNL Cristina Pocora cat si presedintele PSD Adrian Solomon, impreuna cu fostul ministru al Muncii Rovana Plumb, au propus la unison scoaterea plafonului de 3400/lei, in ciuda faptului ca ministrul Muncii Ana Costea, prezenta la sedinta, s-a declarat impotriva.

Urmeaza apoi ca presedintele Klaus Iohannis sa il promulge sau, daca va considera, sa il trimita spre reexaminare inapoi parlamentului.

"Nu tinem cont de efortul bugetar cand vorbim de copii"

La momentul in care s-a discutat legea in comisie nu exista o estimare a efortului bugetar, insa acest lucru nu a fost o problema pentru deputati.

Solomon, presedintele Comisiei, a indemnat-o pe Costea sa nu se gandeasca la bani, dupa ce Plumb a tinut un scurt discurs in care a insistat asupra faptului ca banii nu conteaza atunci cand este vorba de copii. "Nu putem tine cont de efortul bugetar daca vorbim de copii. Nu vreau sa mai discutam despre un efort bugetar cand vorbim de copii", a spus Plumb, fost ministru al Muncii in guvernul Victor Ponta.

La solicitarea HotNews.ro, Ministerul Muncii a transmis miercuri urmatoarele precizari in privinta impactului bugetar:

Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice a facut primele estimari privind impactul financiar suplimentar al aplicarii proiectului de lege privind indemnizatia de crestere a copilului discutat ieri in Comisia pentru Munca si Protectie Sociala din Camera Deputatilor.

Daca acest proiect nu sufera modificari majore, se estimeaza ca numarul beneficiarilor indemnizatiei de crestere a copilului se va mari cu aproximativ 4000 (in 2015 existau 138.000 de beneficiari inregistrati), iar numarul beneficiarilor stimulentului de insertie se va mari cu aproximativ 21.000 in 2017 (in 2015 existau 39.000 de beneficiari inregistrati).

Impactul financiar al aplicarii acestui proiect in 2016, de la 1 iulie pana la sfarsitul anului va fi de aproximativ 210 milioane lei, iar impactul pentru 2017 va fi de 850 milioane lei.

Cresterea numarului de beneficiari se va produce in special datorita prelungirii perioadei de acordare a stimulentului de insertie si a flexibilizarii conditiilor de eligibilitate. In baza prevederilor noului proiect de lege, sunt eligibile persoanele care au lucrat (sau au perioade asimilate) 12 luni din ultimele 24 de luni calendaristice.

Legea in vigoare avea ca baza de calcul perioadele lucrate din ultimele 12 luni calendaristice. De asemenea, o noua prevedere favorabila stabileste ca persoanele intrate in campul muncii si care incaseaza stimulentul de insertie, se pot reintoarce in orice moment in concediul de crestere al copilului. Durata acestui concediu este de 2 ani, iar in cazul copilului cu dizabilitati, concediul este de 3 ani.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9763 vizualizari

 • -2 (8 voturi)    
  Cu banii ăștia (Miercuri, 9 martie 2016, 18:08)

  Un cititor [utilizator]

  se fac zece studii de fezabilitate pentru autostrada Sibiu-Pitești.
  • +4 (4 voturi)    
   daca se "straduiesc" mult cei de la CNADNR ... (Miercuri, 9 martie 2016, 18:59)

   Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   se face doar un studiu. care sa dureze 5 ani si dupa ce e finalizat se mai asteapta 3 ani, ca sa expire ca sa mai faca unul...
   samd...

   ti-am inteles ironia..

   :)))
   ai draq' copii, nu de viitori tineri si angajati sa ne poata plati pensiile avem nevoie, ci de SF-uri peste SF-uri si alta furaciuni...
 • +5 (7 voturi)    
  surprinzatoare natalitatea asta.. (Miercuri, 9 martie 2016, 18:27)

  pehash [utilizator]

  nu stiu cat o fi indemnizatia, dar la 850 de milioane pe an / 70 milioane pe luna / +400 ron lunar pentru fiecare nou nascut mi se pare un efect exagerat.

  nu inteleg de ce se tem de stimulentul de reinsertie.. daca se intoarce la munca va plati taxe.. deci?
 • -1 (5 voturi)    
  parlamentul... (Miercuri, 9 martie 2016, 18:41)

  demaGOGU [utilizator]

  ...este intr-o ofensiva ptr a-si recastga credibilitatea

  inca o initiativa buna care elimina o discriminare explicita prin acel plafon al indemnizatiei
 • +10 (10 voturi)    
  lasa, ca daca taie din furturi si risipa nu e pb (Miercuri, 9 martie 2016, 18:47)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  sunt doar o mica parte din pensiile speciale si pensiile de serviciu ale securistilor- ce ar fi sa se taie astea, ca si asa au facut mai mult rau...de copii si tineri avem nevoie mult mai mare decat de bosorogi securisti, nu?
  • +1 (1 vot)    
   Chestia e ca sunt 2 chestii: (Miercuri, 9 martie 2016, 21:33)

   ddutz [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   1. nu taie din furturi si pensii speciale;
   2. e vorba de 850 milioane IN FIECARE AN;
   3. 850 de aici, 350 de acolo, 2150 de dincolo, uite asa se face deficitul, si Boc e la Cluj si nu mai tine cu "Ce furtuna vine de la Cluj!".
 • +5 (7 voturi)    
  efort bugetar ??? Inselatorie..... (Miercuri, 9 martie 2016, 19:10)

  TRABI [utilizator]

  Cand e vorba de salarii , resursa umana a viitorului tarii , sanatatea natiei - efort bugetar este al naibi de greu de localizat ca resursa , de evaluat si fundament,
  In acelasi timp , lege pentru venituri ilicite nu exista , finatele subterane nu sunt cautate si recuperate , evaziune fiscala la orice pas , recuperarea prejudiciilor de la cei judecati si condamnati nu exista , se intretine salariile de mizerie pentru cei care muncesc fizic in pericol si conditii grele , populatia mintita prin practici staliniste dictatoriale practicate de cea mai mare parte din parlament , grupari organizare de asa zisi pensionari care trag finantele tarii de partea lor inmpreuna cu guvernele , pensii speciale pentru puscariasi si imcompetenti si vanzatori de tara ...si altele -----------> trageti concluzii .
  Asteptam acest guvern si presedintia pe care am votat-o sa dea de pamant imediat cu hotii si sa schimbam legile ........asteptam Dle. Iohannis...
 • 0 (4 voturi)    
  Ba! Legea spune sa indici sursa bugetara. (Miercuri, 9 martie 2016, 21:28)

  ddutz [utilizator]

  Nu face dinstinctie, "pentru copii".
  Ori interpretam legea lautareste, "dupa ureche"??
  Si mai lasati-ma cu lozinci, gen "traiasca si infloreasca", ori "noi suntem...aci", etc.
  Ministro, foloseste lozincile la adunarea sindicala.
  Cand esti ministru respecti legea, altfel dai cu subsemnatul pentru "abuz in serviciu".
  Ce naiba, nu va invatati minte odata?!
 • +3 (5 voturi)    
  Ba! Drumul spre iad e pavat cu intentii bune. (Miercuri, 9 martie 2016, 21:37)

  ddutz [utilizator]

  Banii conteaza intotdeauana.
  "Nu putem tine cont de efortul bugetar daca vorbim de copii. Nu vreau sa mai discutam despre un efort bugetar cand vorbim de copii", a spus Plumb, fost ministru al Muncii in guvernul Victor Ponta.
  Asa ajungem in colaps financiar, iar noi nu suntem Grecii (care au inventat Democratia), pe noi nu ne va salva nimeni.
 • +1 (3 voturi)    
  Scuze! E an electoral "dam cu caciula in caini" (Miercuri, 9 martie 2016, 21:40)

  ddutz [utilizator]

  Am uitat, inca odata, SCUZE!
  Scuze Ministro, Scuze Plumb, Dragnea, Gorghiu, etc.
  Scuze voua!
  Tara n-are nici-o scuza ca vrea asa fie guvernata corect, nu dupa umorile voastre.
 • -2 (2 voturi)    
  in sfarsit o lege pentru viitorul acestei tari (Miercuri, 9 martie 2016, 22:46)

  natbl73 [utilizator]

  .
 • +2 (4 voturi)    
  se poate si altfel (Joi, 10 martie 2016, 7:43)

  dany-ingineru [utilizator]

  Daca ar lua deciziile pentru populatie sau in interesul populatiei, am putea plafona atit prestatiile sociale cit si taxele.
  5 salarii medii pe economie la CAS si CASS e destul de mult. un 2,5-3 ar fi bine, citi sunt cu salarii peste 7500 lei? ca procent
  Astfel am putea plafina CAs, CASS la 3 salarii medi dar si indemnizatia tot la 3 salari medii.
  Sigur va aparea cineva care a avut venituri uraise intrun an, si daca se gindeste sa faca un copil i se va aplica 85% din venitul acestuia.
  A cistigat 100000 euro in ultimul an net, va porimi 85000 euro/an idemnizatie timp de 2 ani.
  SI vor aparea si politruciicare vor infiera aceste persoane si pe cei care au votat.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by