Presedintele Basescu a vorbit miercuri, intr-o declaratie de presa la Palatul Cotroceni despre uninominalul asumat de Guvern, dupa ce Curtea Constitutionala i-a dat dreptate presedintelui, care a facut doua sesizari. In acest context, presedintele l-a atacat dur pe presedintele Asociatiei Pro Democratia, Cristian Parvulescu, caruia i-a transmis "sa nu mai vanda analize politice, atat timp cat sotia lui isi ia salariul de la Guvern". Seful statului l-a criticat dur si pe presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu despre care a spus ca este "un jalnic exponat al tinerei generatii de politicieni", care ar trebui sa demisioneze pentru ca a insistat ca presedintele sa promulge Legea votului uninominal, pentru care Guvernul isi asumase raspunderea.

Presedintele Basescu a adaugat ca, din punctul sau de vedere, varianta PSD de uninominal este mai buna decat cea a PD, precizand ca orice solutie va primi in acest sens care nu va contine elemente de neconstitutionalitate, o va promulga.

Reactii:

  • Cristian Parvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia

"Nu pot sa comentez dezamagirile personale ale presedintelui. Sotia mea lucreaza in Guvern din 1992 si nu cred ca acesta este un argument solid", a declarat Cristian Parvulescu, la Realitatea TV.

"Presedintele interpreteaza intr-un mod mult prea personal verdictul Curtii Constitutionale. Noi multumim juristilor de la Cotroceni si presedintelui pentru ca au imbunatatitit legea.

Presedintele Pro Democratia a declarat ca se va implica in continuare in modificarea legii electorale: "Nu exista nici un motiv pentru a nu ma implica in continuare a acestui proiect. Partidele trebuie sa inteleaga ca au obligatia morala pentru un consens politic in acest sens", a spus Parvulescu.

  • B. Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor:

Intr-un comunicat remis HotNews, presedintele Camerei deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, arata ca presedintele Basescu incearca sa mascheze esecul pe care l-a inregistrat la referendum si prin atitudinea sa "ataca singurul proiect viabil de reformare a sistemului electoral din Romania".

"Cele doua articole neconstitutionale pot fi cu usurinta modificate. Exista o cale institutionala si voi propune guvernului sa adopte aceste decizii prin ordonanta de urgenta", mai declarase anterior Bogan Olteanu.