Senatorii din Comisia Juridica sfideza cererea de examinare remisa de presedintele Basescu referitoare la modificarile aduse la Codul Penal si Codul de Procedura Penala. Senatorii juristi aveau termen-limita data de 12 decembrie pentru a elabora un raport pe marginea articolelor contestate de seful statului, insa pana astazi nu s-a discutat nici un articol. Potrivit unor surse diplomatice, cancelariile occidentale sunt ingrijorate de lipsa vointei politice in ce priveste indreptarea legilor penale din Romania.

In cererea de reexaminare trimisa la Senat pe 20 noiembrie, Basescu aratase ca modificarile aduse la Codul de Procedura Penala restrang drastic atributiile procurorilor si ofera drepturi considerate excesive potentialilor infractori. Mai multe ambasade occidentale si-au exprimat ingrijorarea in ce priveste modificarile la CPP, explicand ca noile reguli vor afecta mediul economic si cooperarea judiciara daca vor intra in vigoare.

Conform procedurii parlamentare, Comisia Juridica poate solicita conducerii Senatului, mai exact Biroului Permanent, sa prelungeasca termenul de predare a raportului. Surse parlamentare sustin ca dezbaterea modificarilor la Codului de Procedura Penala va fi amanata cel mai probabil pentru sesiunea viitoare.

Camera Deputatilor a adoptat in unanimitate in luna octombrie o serie de modificari la Codul Penal si Codul de Procedura Penala, modificari care limiteaza dreptul procurorilor de a efectua interceptari telefonice, limiteaza la sase luni durata unei anchete, ridica plafonul prejudiciului in cazul infractiunilor cu consecinte deosebit de grave si sporesc puterea avocatilor pe durata anchetei penale.