PNL va completa proiectul legii privind preventia in sanatate cu capitole care tin de mediul sanatos, de incurajarea sportului si alimentatiei sanatoase, a anuntat vineri deputatul liberal Lucia Varga, unul dintre initiatorii proiectului, la finalul unei dezbateri, potrivit Agerpres.

"Concluzia desprinsa din dezbaterea de azi este ca dumneavoastra considerati ca e bine-venita o lege a preventiei in sanatate, dar care trebuie completata cu capitole care tin de mediu sanatos, sport, incurajarea sportului si a miscarii si de alimentatie sanatoasa. Noi am enuntat ca principii aceste teme, insa trebuie detaliate mecanismele care apoi sa faca posibile infrastructurile necesare pentru a trai sanatos. De asemenea, am extras urmatoarea concluzie: educatia pentru mediu este extrem de importanta si o detaliem si in lege, cooperarea multi-sectoriala, ea este enuntata, insa fiecare minister cred ca ar trebui sa asume programe multianuale de realizare, spre exemplu de realizare a suprafetei minime de spatiu verde pe cap de locuitor" a spus Varga, la finalul unei dezbateri privind proiectul de lege al liberalilor de preventie in sanatate, care a avut loc la Palatul Parlamentului, la care au participat organizatii de mediu.

Deputatul PNL a adaugat ca in Romania este nevoie de o politica speciala de reducere a poluarii in orase, iar in aceasta privinta Primaria Capitalei a anuntat ca va demara o serie de programe cu privire la calitatea aerului.

"Toate propunerile din aceasta dezbatere si din celelalte dezbateri pe care le-am avut vor fi introduse in proiectul de lege, o parte direct in actul normativ, alta parte vor fi prevazute in normele de aplicare. Incercam ca luni, in cadrul Comisiei de sanatate a PNL, sa facem primele completari si modificari la legea preventiei in sanatate, apoi, la finalul perioadei de dezbateri sa venim cu forma finala pe care PNL o va sustine. O vom inainta tuturor grupurilor parlamentare cerandu-le sa stam la masa dialogului, sa avem o continuitate in aceste politici. Sper sa inteleaga si PSD si celelalte partide ca nu conteaza daca doua partide se cearta sau nu, important este sa gasim o modalitate de a face politici publice pentru cetateni, care sa le aduca o calitate a vietii mai buna", a declarat Varga.

PSD a cerut liberalilor sa retraga proiectul si a amenintat cu contestarea la Curtea Constitutionala.

De la lansarea proiectului de lege a preventiei, care a fost criticat in special pentru capitolul referitor la sanctiuni, liberalii au organizat o serie de dezbateri. In cadurl acestora s-a discutat inclusiv posibilitatea eliminarii acestor sanctiuni pentru pacientii care refuza, in scris, masurile de preventie.

Proiectul se afla in dezbatere publica pana pe 1 martie.

Citeste mai multe: