Proiectul de lege privind asigurarea tolerantei fata de diferentele de grup initiat de Liviu Dragnea, cunoscuta si ca "legea defaimarii sociale" inainte ca textul sau sa fie modificat substantial, a fost retrimis pentru noi modificari la comisiile de specialitate din cadrul Camerei Deputatilor, pentru trei saptamani.

Este vorba de comisia pentru drepturile omului si comisia juridica.

Proiectul de lege a fost supus saptamana trecuta la vot final in plenul Camerei Deputatilor si a fost respins pentru ca nu a intrunit numarul suficient de voturi "pentru". Ulterior insa, Dragnea si PSD au reclamat nereguli la sistemul de vot electronic si dupa o serie de dezbateri s-a decis ca legile votate in acea zi sa fie repuse pe lista de vot final astazi.

Retrimiterea la comisii a primit 154 voturi "pentru", 6 "impotriva si 56 deputati nu au votat.

Votul a fost prin ridicare de maini, intrucat sistemul de vot electronic, recent achizitionat de parlament, nu va mai fi folosit pana saptamana viitoare, pentru na se verifica neregulile.

Dragnea afirma saptamana trecuta ca "o mana criminala" a manipulat sistemul electronic de vot pentru ca Legea defaimarii sa nu treaca. "Reiese foarte clar ca este vorba de 301 cartele, dupa listeningul depus, dar cineva a pus, cu mana, ca sa folosesc expresia aceasta, 315 prezenti. Diferenta de 14 nu exista nici ca nume, nici ca si cartele introduse (...) Cineva, o mana criminala, a pus acolo nu 301, ci 315", preciza Dragnea, dupa vot, potrivit Mediafax.

Zgonea, presedinte executiv al PSD a declarat miercuri ca raportul rezultat in urma anchetei administrative nu ii da dreptate lui Dragnea, cel care acuza o interventie "criminala" asupra sistemului electronic de vot.

In urma votului de saptamana trecuta, PSD a cerut ancheta administrativa in Camera Deputatilor, pentru a verifica sistemul electronic de vot. In concluziile raportului se arata ca sistemul nu ar fi avut nicio problema, dar Biroul Permanent a cerut suspendarea acestuia.

"In urma analizei acestui raport, Biroul Permanent a concluzionat ca nu exista nicio suspiciune cu privire la softul respectiv. Nimeni nu poate interveni in modificarea datelor. Este imposibil. Acest lucru este clar ca lumina zilei. Toti membrii Biroului Permanent au fost de acord cu acest lucru", a declarat Valeriu Zgonea.

Legea lui Dragnea, cunoscuta ca "legea defaimarii", a starnit controverse, insa in final a fost modificata substantial de catre initiator. Astfel, conceptul de "defaimare sociala" a fost eliminat cu totul, la fel si sanctiunile si amenzile. Dragnea a dorit modificarea titlului legii, care se va numi "Legea privind asigurarea tolerantei fata de diferentele de grup".

Modificarile substantiale aduse legii au avut loc in aceeasi zi in care Ambasada SUA a emis o pozitie fara echivoc prin care a anuntat ca se opune "legilor care interzic exprimarea ofensatoare cu pretul libertatii de exprimare".

"Se va infiinta, in cadrul Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, un departament care va urmari promovarea tolerantei, este vorba de promovarea si garantarea tolerantei prin trei mijloace si domenii: prin educatie, prin sistemul administratiei publice si prin presa, prin posturile publice. Nu vreau ca aceasta lege sa aiba un caracter sanctionatoriu, din aceasta lege am eliminat si notiunea de defaimare, este o lege pentru promovarea tolerantei si a demnitatii umane. Se vor elabora ghiduri de bune practici", a declarat Dragnea.