Deputatii Miscarii Populare au initiat in Parlament un proiect de lege care modifica Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, astfel incat tinerii in varsta de pana la 35 de ani, care intentioneaza sa lucreze in mod independent, sa poata beneficia de subventionare, informeaza un comunicat de presa.

Eugen TomacFoto: Hotnews

Initiativa a fost inaintata marti Biroului Parlament al Camerei Deputatilor de catre presedintele executiv al Miscarii Populare, Eugen Tomac.

"Cred ca ne preocupam prea putin, in Parlamentul Romaniei, de tineri. Vorbim mereu de pensii, mai mult sau mai putin speciale, insa niciodata despre cum ii putem incuraja pe tineri sa porneasca pe propriul drum. Initiativa legislativa pe care am depus-o astazi este tocmai in sprijinul acestora. Este o masura noua, inspirata din practicile europene, care solutioneaza in mod natural, prin auto-ocuparea absolventilor, problema somajului in crestere in randul tinerilor", a a declarat Tomac, citat in acest comunicat.

Cheltuielile generate de punerea in aplicare a acestei initiative legislative se vor efectua incepand cu anul viitor, in limita sumelor aprobate in bugetul asigurarilor pentru somaj cu aceasta destinatie, cu respectarea prevederilor Legii nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare.

Potrivit initiatorilor, impactul bugetar calculat pentru anul 2017 este de 83 milioane lei, cu o medie de 80 milioanei lei pe an in urmatorii cinci ani.

Proiectul prevede ca subventionarea antreprenoriatului absolventilor se acorda, la cerere, persoanelor care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

a) sunt absolventi ai institutiilor de invatamant;

b) au varsta pana la 35 de ani;

c) sunt someri;

d) nu au mai desfasurat o activitate independenta in calitate de titular al unei intreprinderi individuale, de titular al unei forme individuale de exercitare a unei profesii liberale, sau de persoana fizica autorizata;

e) au beneficiat de serviciile de consultanta si asistenta pentru inceperea unei activitati independente prevazute la art. 57 alin. (1) lit. d) si art. 71;

f) se obliga sa infiinteze o intreprindere individuala, o forma individuala de exercitare a unei profesii liberale, sau sa dobandeasca calitatea de persoana fizica autorizata, in conditiile legii.

Citeste aici in intregime proiectul inclusiv calculelel facute de initiatori (si atasat)