Deputatul Nicolae Paun a transmis marti un comunicat de presa - prima reactie de cand DNA a solicitat retinerea si arestarea pe numele sau - in care le solicita colegilor deputati sa voteze in privinta cererii DNA de arestare preventiva "conform propriei constiinte" si in care isi cere iertare de la procurori pentru amenintarile aparute in stenogramele din dosarul sau, afirmand ca "erau doar simple vorbe spuse la suparare" si ca nu banuia, "ca orice om nevinovat", ca are telefonul ascultat.

Nicolae Paun si Madalin VoicuFoto: Agerpres

Declaratia lui Paun:

"Avand ferma convingere si increderea ca justitia imi va proba nevinovatia fata de acuzatiile ce mi se aduc, prin depasirea oricaror interese politice de conjunctura, ma adresez - pe aceasta cale - colegilor mei deputati, asigurandu-i de respectul si pretuirea mea si solicitandu-le doar sa voteze conform propriei constiinte si principiilor morale !

Vreau sa multumesc, cu acest prilej, tuturor colegilor parlamentari pentru colaborarea buna pe care am avut-o, indiferent de partidul caruia ii apartin! Totodata, doresc sa imi cer iertare fata de procurori, fata de institutia din care fac parte, ca am avut iesiri care nu ma definesc! Erau doar simple vorbe spuse la suparare - asa cum se intampla oricui - scoase dintr-o conversatie telefonica intre prieteni, care a avut loc cu multe luni in urma, fara sa banuiesc - ca orice om nevinovat - ca am telefonul ascultat!...

Exprimandu-mi aprecierea fata de libertatea presei - una dintre cele mai importante cuceriri ale fragilei noastre democratii post-decembriste - sper ca mass-media sa inteleaga faptul ca nu am facut niciun fel de declaratii de presa pentru a nu da loc la rastalmaciri care , odata aparute in spatiul public, sa arunce un oprobiu nemeritat atat asupra mea, cat si a etniei mele. Sper ca presa sa preia cu obiectivitate acest comunicat! "

Amintim ca deputatul reprezentant al minoritatilor nationale a proferat proferat amenintari la adresa procurorilor anticoruptie intr-o discutie pe care a avut-o cu social-democratul Madalin Voicu, potrivit unor pasaje din referatul prin care DNA cere incuviintarea retinerii si arestarii preventive a celor doi deputati, citate de Agerpres.

Potrivit informatiilor care au aparut luni, convorbirea telefonica ar fost avut loc in toamna anului trecut, dupa ce Paun a aflat ca este anchetat pentru fapte de coruptie:

"(…) Voicu: Bine, bai, dar ce avem noi de ascuns? Am facut ceva?

Paun: Nu avem nimic de ascuns... (foloseste cuvinte obscene). Auzi, mai? Fac cativa ani de viata, de parnaie, da' sa moara copiii mei, cand ies afara, daca nu dau doua cutite in gat la procurori si ma p.. pe ei.

(...)

Paun: Ba, auzi? Tu n-ai trait in anii '60, Mada, cum esti acum. Cand ti-am spus eu din primavara: ma, vezi ca astia sunt pe noi."

Nicolae Paun, presedinte al Asociatiei Partida Romilor Pro Europa, este cercetat pentru folosire sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, avand ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor europene, deturnare de fonduri, spalare a banilor, efectuare de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea de tranzactii financiare, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, cumparare de influenta, influentare a declaratiilor, toate in forma continuata.

Ulterior, luni, DNA a anuntat ca extinde urmarirea penala pentru alte doua infractiuni, printre care evaziune fiscala. Concret, deputatul este acuzat ca prin intermediul firmei Niky Scorpion SRL ar fi cumparat terenuri la pret supraevaluat, majorand cheltuielile societatii pentru a diminua impozitele datorate statului.