Senatorii juristi au dat cate un aviz favorabil atat pentru cererea de urmarire penala intr-un nou dosar a lui Gabriel Oprea, cat si pentru cererea de retinere si arestare a senatoarei liberale Doina Tudor.

In ceea ce priveste inceperea urmaririi penale in cazul lui Gabriel Oprea, au fost 6 voturi "pentru" si 5 "impotriva". Pentru retinerea si arestarea Doinei Tudor s-au inregistrat 9 voturi "pentru", unul "impotriva" si unul anulat, potrivit unor surse din comisie citate de Agerpres.

Avizele comisiei juridice sunt consultative insa obligatorii procedural.

Votul in plenul Senatului s-ar putea da miercuri, in cazul in care redactarea rapoartelor din comisie va fi facuta in timp util, a explicat presedintele Comisiei Juridice, Catalin Boboc.

"Noi facem toate eforturile sa le intocmim (rapoartele in cazurile Oprea si Tudor - n.r.) in seara aceasta, pentru ca ele au fost introduse pe ordinea de zi de maine (miercuri - n.r.) a plenului Senatului sub rezerva depunerii raportului. Noi facem eforturi, sunt lucrari destul de grele, pentru ca trebuie sa prindem acolo toate partile, toate pozitiile, atat cele din referat (al procurorilor - n.r.), cat si din punctele de vedere ale senatorilor. Vom face toate eforturile astfel incat maine sa fie depus raportul ca sa fie clar", a afirmat presedintele Comisiei juridice a Senatului.

Fostul vicepremier Gabriel Oprea a declarat ca in timpul mandatului sau ca vicepremier si ministru de Interne toate achizitiile de autovehicule la MAI s-au realizat legal.

"Va spun cateva cuvinte, o sa spun mai multe in plenul Senatului. Am spus colegilor de la Comisia juridica: in timpul mandatului meu ca vicepremier si ministru de Interne nu s-a cumparat o masina, nici 10, s-au cumparat 5.000 de masini, toate achizitionate legal prin directiile de specialitate. M-am batut pentru drepturile si dotarile MAI, pentru drepturile jandarmilor, politistilor, pompierilor si asa mai departe", a declarat Oprea la iesirea de la audierea in Comisia juridica a Senatului, potrivit Agerpres.

Senatorul UNPR a precizat ca in calitate de ministru de Interne avea asigurata protectie din partea SPP "o masina luata in comodat de la alta institutie, care se mai si strica din cand in cand".

"S-a reinfiintat in cadrul Directiei de Informatii Protectie Interna o subunitate, se numeste Acvila, a plecat de la zero. In acest context si intr-un context (...) cei de acolo spun cu multe vulnerabilitati, riscuri, la adresa vietii conducerii Ministerului de Interne, inclusiv a mea personala, s-a achizitionat in mod legal de catre DIPI un autovehicul. Aceasta este toata speta, maine o sa spun mai multe in plenul Senatului", a declarat senatorul UNPR.

Raspunzand intrebarilor jurnalistilor, Oprea a negat ca ar fi cerut reamenajarea biroului sau si ca respectivul spatiu ar fi fost dotat cu jacuzzi.

La randul sau senatoarea Tudor a declarat, marti, dupa audierea sa in Comisia juridica, ca a prezentat toate dovezile in sprijinul nevinovatiei sale si a aratat ca nu le cere nimic colegilor in ceea ce priveste votul din plen.

"Am prezentat toate adevarurile si toate dovezile pe care le am si care au fost depuse inclusiv aici. Nu pot sa va spun ca exista o parere, pentru ca nu au cum sa-si dea o parere de fata cu mine (membrii Comisiei juridice - n.r.), asta vor dezbate mai departe. Au fost prezentate datele de catre cei doi avocati ai mei, cu materialele pe care le-am depus la comisie", a explicat Tudor, citeaza Agerpres.

Intrebata daca are emotii pentru votul de miercuri din plenul Senatului, Doina Tudor a raspuns: "Dar cine nu ar avea? Nu le cer nimic (n.r. colegilor). Nu am niciun drept sa le cer colegilor mei niciun fel de... nimic". Ea nu a negat ca ii este teama de ceea ce va urma.

Ce acuzatii li se aduc celor doi

DNA a cerut din nou, miercurea trecuta, ridicarea imunitatii fostului ministru de Interne Gabriel Oprea, acuzat intr-un nou dosar in care este acuzat de abuz in serviciu. Concret, ministrul de Interne este acuzat ca a suplimentat bugetul Departamentului de Informatii si Protectie Interna cu 410.000 lei pentru a fi cumparata o limuzina Audi A8 pe care a folosit-o exclusiv in perioada august - octombrie 2015.

Procurorii anticoruptie ssustin ca in sediul ministerului, seful de la interne avea canapele noi, dar si un jacuzzi, cumparate din banii pe care ministerul ar fi trebuit sa-i cheltuiasca pentru combaterea coruptiei. Cel mai ieftin model de Audi A8 costa 84.000 de euro si este o limuzina cu motorizari ce pornesc de la 260 de cai putere. Procurorii DNA spun ca un astfel de model ar fi fost cumparat de sefii Serviciului Secret din MAI special pentru ministrul Gabriel Oprea, dupa ce acesta a fost de acord sa dea mai multi bani serviciului secret de informatii al MAI si sa schimbe destinatia unor fonduri.

Prejudiciul in acest dosar este de 410.000 de lei, iar procurorii spun ca din acesti bani s-a cumparat atat bolidul de lux, canapele noi, cat si un jacuzzi pentru cabinetul fostului ministru de interne.

***

Procurorul sef al DNA a transmis Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie cererea si referatul, in vederea sesizarii ministrului Justitiei, pentru a solicita Senatului incuviintarea retinerii si arestarii senatoarei Anca Doina Tudor, acuzata de complicitate la infractiunea de luare de mita.

Datele din dosar arata ca in perioada martie-mai 2013, Doina Tudor l-a ajutat in mod direct "pe inculpatul Tudor Daniel George sa primeasca suma de 200.000 de euro (din suma totala de 300.000 de euro primita de inculpatul Tudor Daniel George), pentru ca, in schimb acesta, in calitate de presedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, sa favorizeze o firma de asigurari care facuse obiectul unor activitati de control".