Aproximativ 350 de fosti deputati au depus pana acum cerere pentru a primi indemnizatie speciala pentru limita de varsta, au declarat surse parlamentare pentru Agerpres. Legea insa nu poate fi aplicata inca, din cauza ca normele de aplicare nu au fost avizate si de ministerele finantelor si muncii.

Fostii alesi care au avut cel putin un mandat intreg de deputat si care indeplinesc conditiile legale pentru a fi pensionati au inceput deja sa depuna cereri la Secretariatul general al Camerei, imediat dupa ce legea privind indemnizatiile speciale pentru parlamentari a fost adoptata.

Legea pensiilor speciale a fost promulgata pe 23 decembrie 2015. Potrivit acesteia, un deputat sau un senator cu un singur mandat va primi indemnizatie de de aproximativ 1.550 de lei, pentru doua mandate - 3.100 de lei, iar pentru trei mandate - 4.600 de lei. Nu pot beneficia de pensii speciale parlamentarii condamnati definitiv pentru coruptie.

Deocamdata, legea nu poate fi pusa in aplicare, deoarece nu a parcurs toate etapele procedurale. Birourile permanente ale Camerei si Senatului au adoptat, in urma cu o saptamana, normele de aplicare a legii fara a astepta insa avizele de la Ministerul Muncii si de la Ministerul de Finante. Cele doua ministere au trimis luni punctele de vedere cu privire la aceste norme, iar potrivit acestora, anumite prevederi "nu sunt conforme" cu legislatia.

Din acest motiv, Biroul permanent al Camerei Deputatilor a trimis cele doua puncte de vedere Comisiei pentru statutul deputatilor si senatorilor pentru a face raport pe marginea avizelor de la Guvern si modificarile ce se impun la normele de aplicare a legii privind pensiile parlamentarilor.