Europarlamentarul Monica Macovei isi exprima speranta ca "justitia va fi puternica si nu se va lasa intimidata, ca ANAF va incepe sa actioneze ferm pentru recuperarea prejudiciilor si a bunurilor confiscate in instanta" si ii acuza pe parlamentarii romani ca "nu se lupta pentru statul de drept, ci impotriva lui". "Cat sa mai acceptam ca deputatii sa blocheze justitia, doar pentru a-i scapa de raspundere pe politicienii anchetati penal? Cat sa mai acceptam ca senatorii sa ceara incalcarea legii, doar pentru a beneficia de imagine publica si protectie mediatica? Schimbarea clasei politice actuale prin vot ramane singura optiune pentru a scapa de aceasta rusine", spune Monica Macovei.

Monica MacoveiFoto: Parlamentul European

Declaratia Monicai Macovei:

Ziua rusinii. Condamnatul Voiculescu a condus ieri, din spatele gratiilor, o tara. A vorbit si a actionat prin intermediul primilor 3 oameni in stat.

1. Presedintele Iohannis, primul om in stat, a dat ieri cea mai dura lovitura justitiei, afirmand ca o hotarare judecatoreasca este "un banal motiv administrativ". Presedintele ne-a spus si ca justitia se poate negocia, sa se ajunga la "o solutie convenabila" pentru condamnatul Voiculescu, caruia justitia ii cere inapoi banii si bunurile furate de la oameni.

Cum poate reprezenta presedintele Romaniei si interesele statului roman, si interesele unui condamnat care a furat statul, in acelasi timp?

2. Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, al doilea om in stat, a incalcat Constitutia care prevede separarea justitiei de politic, ca puteri ale statului, organizand o dezbatere si chemandu-l la ordine pe prim-ministrul Ciolos. ANAF are de executat o hotarare judecatoreasca definitiva. Senatul, adica politicul, nu poate sa puna la indoiala o decizie a justitiei si sa ceara nerespectarea acesteia. Or, asta a facut Tariceanu. Pentru 3 ore, Senatul Romaniei a devenit studioul de emisie pentru televiziunea condamnatului Voiculescu, in numele unei pretinse incalcari a libertatii de exprimare, pe care nu o ameninta nimeni si nimic.

3. Prim-ministrul Ciolos, al treilea om in stat, a acceptat sa se duca in Senat, desi stia bine ca va fi intrebat despre o hotarare a instantei si va asista la o linsare a justitiei. Putea sa refuze si sa invoce respectarea separatiei puterilor in stat. Premierul Ciolos a condamnat modul in care ar fi actionat ANAF in acest caz, in loc sa incurajeze ferm, fara ezitari si contradictii, aplicarea legii si a deciziilor instantelor de catre institutiile subordonate. Astazi, chiar un angajat al condamnatului Voiculescu a recunoscut ca echipa ANAF a legitimat o singura persoana, cea care a primit notificarile. Si atunci, ce este de condamnat in acest caz? Care este "descinderea in forta a ANAF"?

Efectele afirmatiilor si actiunilor presedintelui Iohannis si presedintelui Senatului si ale contradictiilor prim-ministrului Ciolos ar putea fi dezastruoase pentru statul de drept. Astazi, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, omul de casa al PSD, vorbeste si el de o incalcare a dreptului de exprimare si va face o verificare, inclusiv la ANAF, dupa ce insusi presedintele Iohannis a preluat minciuna angajatilor condamnatului Voiculescu, ca ar fi pusa in discutie libertatea de exprimare.

Sper insa ca justitia va fi puternica si nu se va lasa intimidata, ca ANAF va incepe sa actioneze ferm pentru recuperarea prejudiciilor si a bunurilor confiscate in instanta.

Iar noi, ca cetateni, avem un rol important.

Cat sa mai acceptam ca deputatii sa blocheze justitia, doar pentru a-i scapa de raspundere pe politicienii anchetati penal, cum au facut ieri cu Madalin Voicu, cercetat penal pentru trafic de influenta, fals in declaratii si spalare de bani? Cat sa mai acceptam ca senatorii sa ceara incalcarea legii, doar pentru a beneficia de imagine publica si protectie mediatica?

Politicienii care sunt acum in Parlament nu se lupta pentru statul de drept, ci impotriva lui.

Schimbarea clasei politice actuale prin vot ramane singura optiune pentru a scapa de aceasta rusine.