Presedintele Senatului a propus marti modificarea ordinii de zi a camerei superioare pentru a discuta somatia ANAF la adresa Antenelor, despre care Calin Popescu Tariceanu a sustinut ca este "un grav atentat la adresa libertatii de exprimare". Presedintele Senatului a propus si convocarea de urgenta, in Parlament, a premierului Dacian Ciolos, pentru a da explicatii despre acest subiect. Solicitarea a fost aprobata cu 70 de voturi pentru si doar doua impotriva, astfel ca toate partidele au fost de acord cu Tariceanu.

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

Propunerea de a se discuta situatia Antenelor fusese si ea aprobata anterior cu o larga majoritate, cu 65 de voturi pentru, 4 abtineri si doua voturi impotriva.

Tariceanu a coborat apoi de la prezidiu pentru a lua cuvantul la tribuna si a spus ca "gravitatea situatiei" o impune, el vorbind de "fortele oculte" care sunt in spatele deciziei ANAF si de "atacul inacceptabil la adresa unei televiziuni".

Senatorul ALDE a spus ca este vorba de un "control abuziv din care nu a lipsit decat folosirea gazelor lacrimogene" si ca ce s-a intamplat luni este "expresia acestor derapaje si excese ce se intampla in ultima perioada".

"Este o incercare vadita, brutala de suprimare a liberatii din Constitutie", a sustinut Tariceanu, care a adaugat ca va supune la vot convocarea, de urgenta, miercuri, a premierului Dacian Ciolos, care sa explice situatia.

Propunerea a fost votata ulterior cu 70 de voturi pentru si doar doua impotriva, presedintele camerei superioare spunand ca stie ca maine este sedinta de guvern, dar ca "parlamentul primeaza".

Presedintele Senatului a primit sprijin in timpul interventiilor de la tribuna si din partea PSD, liderul senatorilor social-democrati, Mihai Fifor, care a declarat la tribuna ca "PSD nu poate asista" la ceea ce se intampla.

"Nu putem decat sa ne raliem la ce propune domnul Tariceanu", a spus Fifor.

In favoarea demersului lui Tariceanu s-au exprimat si reprezentatii UDMR, UNPR si PNL.

Astfel, Attila Verestoy a luat cuvantul si a afirmat: "Nu putem fi banuiti ca iubim Antena 3, nu putem fi acuzati ca suntem partizani pentru a sustine o cauza a unui post de media. În conceptia noastra democratia înseamna sa asiguram dreptul de a spune parerile celor care nu sunt de acord cu noi, de aceea consideram ca e un precedent periculos de a introduce pe cale administrativa o masura care, în consecinta, înseamna suprimarea dreptului de expunere a unor opinii în media din tara noastra".

O pozitie similara a avut-o si PNL, exprimata de senatorul Marius Obreja: "PNL si nici eu nu putem însa sa fim de acord cu momentele sau actiunile în care institutiile îsi depasesc atributiunile sau intra într-o zona a abuzului“, a spus Obreja, cel care a sustinut acest punct de vedere si in studioul Antenei 3 luni seara.