Comisia juridica a Camerei Deputatilor a avizat favorabil ambele cereri cu privire la retinerea si arestarea preventiva a deputatilor Madalin Voicu si Nicolae Paun. Deciziile Comisiei juridice in astfel de cazuri sunt consultative, hotararea fiind luata de plenul Camerei Deputatilor.

Madalin Voicu si Nicolae PaunFoto: Agerpres

Principalele momente ale sedintei:

UPDATE 15.00 Votul final in plen se va da miercuri dupa-amiaza.

Dezbaterile parlamentare se vor desfasura miercuri intre orele 12.00 si 14.00, urmand ca votul sa fie dat dupa ora 14.00, dupa sesiunea de vot final pentru proiectele de lege inscrise pe ordinea de zi a sedintei de plen.

Vor fi patru voturi - cate unul pentru fiecare cerere de retinere si arestare, asa cum a fost in cazul Elenei Udrea, la al treilea dosar, in octombrie anul trecut. Amintim ca in acel caz s-a declansat un adevarat haos, intrucat unii deputati au gresit urnele sau au incurcat bilele, iar numararea voturilor a durat mult mai mult decat in mod obisnuit.

UPDATE 12.05 Votul in cazul lui Paun: 13 "pentru", 2 impotriva trei abtineri, atat in cazul retinerii cat si in cazul arestarii.

Comisia juridica va intocmi proiect de hotarare pentru incuviintarea retinerii si arestarii celor doi.

UPDATE 11.35: "Avocatii mei m-au rugat sa nu dau declaratii", a spus Voicu, la iesirea de la Comisia juridica.

UPDATE 11.30Deputatii juristi au incuviintat la limita cererea de retinere si arestare preventiva pentru Madalin Voicu. La fel ca in cazul Elenei Udrea, deputatii juristi au dat doua voturi separate - unul pentru retinere si unul pentru arestare. Astfel, au fost 10 voturi "pentru" si 9 "impotriva" la retinere, si 10 voturi "pentru" si opt "impotriva" la arestarea (un deputat a parasit sala).

Urmeaza votul la Nicolae Paun, care insa nu s-a prezentat la comisie, astfel incat votul va fi dat fara audierea sa.

UPDATE 10.40 Sedinta comisiei a inceput. Primul audiat este Madalin Voicu. In sala sunt prezenti 18 deputati juristi, ceea ce inseamna ca pentru un aviz favorabil cererii este nevoie de cel putin 10 voturi "pentru".

Inainte de inceperea sedintei, Voicu s-a declarat "necajit".

***

Materialul probator este continut in 19 volume, adica aproximativ 4.900 de pagini, fiind vorba de un dosar comun pentru cei doi deputati.

Deputatul PSD Madalin Voicu a mers joi si vineri la Camera Deputatilor, insotit de trei avocati, pentru a studia dosarul, el sustinand ca este "agatat fara niciun fel de vina". Voicu a afirmat ca nu o sa roage sau sa influenteze colegii, iar in plenul Camerei Deputatilor la votul final asupra cererii DNA o sa isi spuna punctul de vedere.

Deputatul minoritatilor nationale Nicolae Paun nu a facut niciun fel de declaratii la Parlament. Potrivit unor surse, el si-ar fi studiat dosarul la Comisia juridica, insa nu a vorbit cu jurnalistii.

Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a cerut miercuri sesizarea presedintelui Camerei Deputatilor pentru incuviintarea retinerii si arestarii preventive a deputatilor Madalin Voicu si Nicolae Paun.

Madalin Voicu este acuzat de trafic de influenta, fals in declaratii si spalare de bani, toate in forma continuata. Nicolae Paun, presedinte al Asociatiei Partida Romilor Pro Europa, este acuzat de folosire sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, avand ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor europene, deturnare de fonduri, spalare a banilor, efectuare de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea de tranzactii financiare, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, cumparare de influenta, influentare a declaratiilor, toate in forma continuata.